Známe 10 důvodů, proč si pořídit živý stromeček

No uznejte, že to je úplně jiná liga než ten umělý...
 

Váháte, jestli si pořídit živý, nebo umělý stromeček? Pomůžeme vám v rozhodování. Tady je deset důvodů, proč chtít jedině ten živý.

Představa správné vánoční atmosféry nemůže existovat bez krásného voňavého stromečku. Každý si jej nazdobí tak, jak se mu líbí, ta pravá krása však neleží v ozdobách, ale hned pod nimi. 

  • 1. Nic neničíte

Nevěřte lžím o tom, že je živý stromek neekologický. Není pravda, že se kvůli vám pokácí a přitom mohl klidně růst. Vánoční stromky rostou ve školkách tak hustě na sobě, že by nikdy nemohly vyrůst úplně. 

  • 2. Vůně, vůně, vůně

Omamná vůně lesa u vás doma vytvoří ty správné Vánoce. Vaše děti si zapamatují tu správnou vůni Vánoc a i vy se vrátíte v čase do dob, kdy jste s rozzářenýma očima čekali na Ježíška. 

  • 3. Atmosféra

Přinést si domů kousek přírody je touha, kterou máme všichni. Je to malý návrat do minulosti. A protože jde o tak velkou věc - o celý strom, máme pocit něčeho výjimečného, velkého a svátečního.

  • 4. Zdraví

Přemýšleli jste někdy o tom, co se všechno v teple může vypařovat z plastiku a z lepidel, kterými u sebe drží umělý stromek? Ne? Pak vězte, že to nebude nic dobrého. (A nezapomeňme na báječná chemická barviva. Vyrobeno v Číně zkrátka znamená nějakou záruku.)

  • 5. Výdělek

Chcete podporovat raději české lesníky, nebo pracovníky v chemické továrně? Raději prodavače u stánků venku, kteří celý den mrznou, nebo raději supermarkety, které nabízejí plastové stromky?

  • 6. Ekologie

Ano, je smutné vyhazovat vánoční stromeček, jakmile opadá a už ho nechceme. Přesto jde o bioodpad. A ten se rozloží, na rozdíl od plastového stromečku, kterému to bude trvat dalších 500 let poté, co už si nikdo nevzpomene ani na to, co to ty Vánoce vlastně byly...

  • 7. Ozdoby

Vzhledem k tomu, že živé vánoční stromečky bývají košatější, můžete na ně navěšet všechny ty baňky po vaší babičce a po babičce její babičky... No, a co si budeme říkat, takové klenoty prostě lépe vyniknou na živém stromku nežli na plastu.

  • 8. Výdrž

To, že stromeček nevydrží celý rok tak, jak je, do dalších Vánoc, je prostě ideální. Živý stromek vás donutí jej zavčasu sklidit a vy si tak neutrhnete ostudu, až k vám na Velikonoce přijde návštěva a bude se divit, proč máte ještě Vánoce. Na druhou stranu, pokud o stromeček dobře pečujete, vydrží vám dost.

  • 9. Barva

Krásné živé zeleni se nic nevyrovná. Ovšem v odstínech od těch zelených až po ty stříbrné máte velký výběr. Volíte si i přiměřenou píchavost a délku jehličí.

  • 10. Zvířata

Pokud máte doma zvíře, které je trochu zběsilé a rádo leze na stromek a okusuje ho, rozhodně zvolte ten živý. Co by se asi stalo, kdyby vaše kočka nebo pes sežrali kus plastikového jehličí?