Kruh, rukávky nebo plavecký pás? Co je pro děti nejlepší?

Kruh na plavání není pro děti vhodný. Dobrou plaveckou pomůckou je plavecký pás
 

Na trhu dnes najdete mimo tradičních plaveckých pomůcek mnoho těch, které jsou bezpečnější a dítěti umožní přirozenější kontakt s vodou. Co doporučují odborníci?

Pamatuji si, že jsem nejdřív musela odložit kruh, abych poznala, že se můžu ve vodě hýbat svobodněji a voda mne nadnáší i bez něj. Většinou mylně se totiž domníváme, že kruh nebo rukávky našeho malého neplavce ochrání a dokonce se na tomto základě naučí plavat.

Zapomeňte na kruh a rukávky

Odborníci vám nikdy kruh ani rukávky nedoporučí. Z kruhu může dítě lehce vypadnout, může se nenápadně vyfouknout, rukávky se mohou propíchnout. „V kruhu se dítě nemůže volně pohybovat, neudrží děti ve správné splývavé poloze. Podobně je to i s rukávky,“ říká Vlasta Dlouhá z Plavecké školy Black Sharks®.

Jdete si do vody hrát, nebo se učit plavat?

Na otázku, zda nepoužít kruh třeba jen ze začátku, než dítě nabude větší jistoty, odpovídá: „Vždy musíte vědět, co jdete s dítětem do vody dělat, pokud si jdete s dítětem do vody hrát, pak je možné použít kruh s otvory pro nohy, do kterého dítě posadíte. Samozřejmě musíte dítě hlídat, protože kruh opravdu není bezpečný.“ Pokud však chcete dítě něco ve vodě naučit, pak jsou namístě jiné pomůcky.

Pro a proti plavání kojenců a batolat si můžete přečíst zde.

Plavecký pás, kroužky a neoprenové plavky

Pro výuku plavání je nejvhodnější plavecký pás. Tato pomůcka zajistí, že dítě nadnáší co nejblíže jeho těžišti, a jeho poloha při plavání je tak pro něj co nejpřirozenější a nejsprávnější. Plavecký pás je sestaven z jednotlivých dílů, které se dají přidávat nebo odebírat. Vhodný je pro všechny věkové kategorie a jeho pořizovací cena se pohybuje okolo 200 korun. Pro větší jistotu jej můžete doplnit nadlehčovacími kroužky na paže. Plavecký pás i kroužky můžete používat od jednoho věku dítěte. „Poměrně populární jsou i neoprenové plavky, které však také budou dítě nadnášet více, než je žádoucí a tak vlastně zabraňují přirozené poloze ve vodě,“uzavírá Vlasta Dlouhá.

Další pomůcky vhodné k výuce plavání

  • Plavecký ponton  - plavecká pomůcka při výuce plavání dětí. Jednotlivé pontony lze spojovat spojovacími popruhy nebo pomocí vodních nudlí.
  • Vodní nudle – slouží pro hry nejmenších ve vodě
  • Plováky – vhodné při nácviku plaveckých stylů
  • Plavecké desky – vhodné při výuce plavání – najdete je v různých provedeních – např. ryba
Klíčová slova: