10 tipů na letní hry s dětmi

Vymyslet pro děti hry není nic složitého. Někdy si stačí vzpomenout na dobu, kdy jsme byli sami dětmi
 

Na zahradě, na louce, v lese, v parku se dají hrát hry, které děti budou bavit, a vás to bude stát jen čas jim věnovaný.

Voda děti baví nejvíc

Nemusíte být nutně u moře, jezera nebo rybníku, aby se vaše děti osvěžily a zároveň vyřádily. Stačí opravdu trochu vody a o zábavu je postaráno. I v malém bazénku se dají dělat věci. Třeba lovit rybičky, dělat vodotrysk za pomoci pěnové stříkačky, pouštět lodičky, trefovat se míčkem do kýble s vodou. Jestliže jste u rybníka, můžete s dětmi vyrábět lodičky z kůry, stavět hráze a hrady z písku, nebo třeba jen uspořádat závody v házení kamínků do vody.

Mýdlová skluzavka

Na podomácku vyrobenou skluzavku budete potřebovat plastovou hladkou plachtu a mýdlovou vodu, kterou vyrobíte z nastrouhaného mýdla a vody. Plachtu polijete mydlinkovou vodou a zábava může začít. Avšak při této hře dávejte na děti pozor, ať se na kluzké ploše nezraní.

Malí zahradníci

Z vlastní zkušenosti vím, že i ti nejmenší milují zalévání rostlinek na zahrádce. Oblíbené je i sázení, hrabání a další zahradnické aktivity. Děti jsou v tomto ohledu naprosto nadšení a schopní zahradníci, navíc je tím učíte lásce k přírodě.

Domečky pro lesní skřítky

Vzít dítě do lesa a zahrát si s ním hru na lesní skřítky pro ně znamená velké dobrodružství. Domeček skřítkům můžete společně vystavět z větviček, mechu, šišek. Obměnou je domeček pro mravence. Přitom jim můžete vyprávět o tom, jak se mravenečkům zbortil jejich domeček a teď rychle potřebují nový.

Hra na Ptáka Ohniváka

Jednoduchá a oblíbená hra, která děti bude zaručeně bavit. Budete potřebovat kolíčky na prádlo a jednoho dospěláka dobrovolníka, který bude Ptákem Ohnivákem. Na něj se navěsí kolíčky, děti jej budou honit a snažit se mu je všechny sundat. Větší děti mohou kolíčky počítat.

Nakrmte vlka

K této hře budeme potřebovat papírovou krabici, do které vyřízneme otvor pro tlamu, pomalujeme ji a můžeme i ozdobit. Děti pak hází míčky do tlamy hladového vlka. Můžeme začít z malé vzdálenosti a postupně ji zvětšovat nebo házet z různých úhlů. Nakonec si děti z krabice alias vlka mohou udělat skrýš či si zahrát pohádku o Karkulce.

Přetahovaná s medvědem

Parádní hra i pro ty malé. Jeden dospělák, který bude představovat medvěda, se přetahuje s dětmi. Stačí vám lano, ale klidně postačí švihadlo.

Opičí dráha

Tuhle hru je možné hrát venku i v místnosti. Připravte dětem překážky vašich dle možností. Je možné skočit přes švihadlo, podlézt, přeskočit, skákat v pytli, lézt po čtyřech, skákat po jedné noze, sklouznout se po skluzavce, hodit míčem do branky apod.

Myší honička

Nachystejte si šátky nebo proužky barevného papíru - pro každé dítě jeden, které představují myší ocásky. Každý si svůj ocásek dá zezadu za pas. Pak se všechny myšky rozeběhnou a honí se navzájem. Každé dítě se snaží získat co nejvíce myších ocásků ostatních dětí, ale musí si hlídat ten svůj. Když o něj přijde, hra pro něj končí. Kdo nasbírá nejvíc ocásků a uchránil ten svůj, vyhrává.

Čáp ztratil čepičku

Hra, kterou zná snad každý, je stále oblíbená. Děti se postaví do kruhu a zvolí jednoho, který bude představovat čápa. Ten bude obcházet v kruhu kolem dětí a říkat: "Čáp ztratil čepičku, měla barvu, barvičku…“ a ukáže na některé další dítě, které musí rychle zvolit nějakou barvu. Pak všichni hledají ve svém okolí předměty dané barvy. Komu se to podaří jako poslednímu, vymění si místo s „čápem“ a hra pokračuje.

Jaké hry hrajete s dětmi vy? Podělte se s námi.

 

Klíčová slova:
hry