Raději než k jezerům a rybníkům vyrazte s dětmi ke koupacím biotopům

Biotopy jsou na koupání ideální, škoda jen, že jich není víc
 

Mnoho přírodních koupališť není v současné době vhodných ke koupání. Pokud jim však dáváte přednost před bazény, pak se vypravte k biotopům.

S dětmi je v těchto parných dnech nejlépe u vody. Ale, kam se nyní podíváte, tam je pro špatnou kvalitu vody zákaz koupání a pokud tomu tak není, i tak je to v rybnících hazard. Pro rodiny s dětmi se tak zdají být v mnoha ohledech nejlepší volbou biotopy. Když se zaměříme na Prahu a okolí, tak jeden najdete na kraji Prahy a druhý na pomezí Příbramska a Benešovska.

Biotop Radotín

Biotop v Praze Radotíně vznikl nedaleko místní základní školy v místech, kde byla dříve čistička odpadních vod. Mimo plaveckého bazénu, který zaujímá plochu 1 116 m2, zde najdete neplaveckou část o ploše 500 m2 a brouzdaliště pro ty nejmenší, které má 156 m2. Děti se mohou mimo jiné vyřádit na vodní skluzavce, občerstvení je též k dispozici. Vstupné na den je 100 Kč. Otevřeno je ve všední den od 10 do 20 hodin, o víkendu od 9 hodin. Ale pozor, určitě sledujte stránky a FB Biotopu v Radotíně, jelikož v posledních dnech je z důvodu nedostatečného množství vody omezena kapacita. Může se tak stát, že bude vstup uzavřen.

Jince na Příbramsku

V Jincích na Příbramsku vznikl biotop z bývalého koupaliště. Otevřeno je od pondělí do čtvrtka od 9 do 20 hodin, v pátek a sobotu do 22 a neděli opět od 9-20 hodin. Děti za vstup zaplatí 10 Kč, dospělí 20 Kč. Je tu zde i parkoviště, v areálu koupaliště občerstvení.

Co je koupací biotop

Koupací biotop je vybavený systémem přírodního způsobu čištění vody ke koupání. Voda v tomto systému je čištěna pomocí rostlin, řas a mikroorganismů, které jsou uloženy ve štěrkovém podloží. Část biotopu je určena pro koupání a druhá část pak plní čistící funkci.