Kapesné. Proč je důležité ho dětem dávat a jaká pravidla nastavit?

Děti by se měly s penězi naučit hospodařit. K tomu jim pomůže i to, když jim budete dávat kapesné
 

Možná si myslíte, že je to zbytečné, protože jim stejně koupíte vše, co potřebují. Navíc, byste neměli přehled o tom, za co je utratí. Obojí je ale špatná úvaha. Děti totiž své peníze potřebují.

Kapesné dětem rozhodně dávejte již od prvního stupně základní školy – doporučuje se už od první třídy, tím se děti učí nenásilnou formou počítat. Výše kapesného záleží na věku  - desetikoruny na 1. stupni základní školy, stokoruny (100-400 Kč) měsíčně na druhém stupni.

Proč dávat dětem peníze

Především proto, aby se dítě naučilo s penězi hospodařit a učilo se návyky, které často potom chybějí i dospělým. Tedy:

  • Umět si rozvrhnout peníze na celou dobu
  • Umět odkládat část peněz na "dražší věci" např. dárky apod.
  • Získávat zkušenosti s tím kolik co stojí

Dodržovat pravidla

Důležité je ale také nastavit jasná pravidla a ta dodržovat. „Nedoporučoval bych nějak moc kontrolovat, za co dítě peníze utratí, ale spíše dodržování určitých pravidel,“ říká finanční expert Ing. Vladimír Kos a dodává: „Jsou to jednou jejich peníze a měli by se učit situacemi a ne zákazy a příkazy s kontrolami.“ Pravidly se tedy myslí určit, na co je kapesné a co tedy již rodiče nebudou kupovat duplicitně ze svého, kdykoli je dítě požádá. Také pokud například, když si dítě peníze najednou na začátku, měl by rodič dodržet, že mu již danou věc nekoupí a také mu nedá další peníze mimo kapesné.

Finanční gramotnost je důležitá

„Obecně si myslím, že mnohem důležitější než kolik dítěti dávám, na co přesně, eventuelně jestli od 1. nebo 3. třídy, případně, jestli mu zřídím účet od 2. nebo 6. třídy, je výchova k finanční gramotnosti, tedy k určitému zodpovědnému nakládání s penězi. To znamená, aby se dítě naučilo - odkládání spotřeby, později rozlišení mezi pasivy a aktivy, rozlišování mezi dobrým a špatným dluhem, umět si spočítat nějaký úrok případně náklady spojené s nějakou finanční službou atd,“ dodává Kos.

Více o tom, jak učit děti finanční gramotnosti čtete zde.

Dáváte svým dětem kapesné?

Ano, pravidelně.
75% (3 hlasy)
Občas mu nějaké peníze dáme
25% (1 hlas)
Ne, vše dostává od nás
0% (0 hlasů)
Celkem hlasů: 4
Klíčová slova: