Má tři děti a podniká. Jak se žije pracujícím mámám v Čechách?

Magdalena s rodinou, která je pro ni i přes její podnikání na prvním místě
 

Pětatřicetiletá Magda Hájková z Brandýsa nad Labem se na mateřské dovolené rozhodla podnikat. Šije originální svačinové sáčky pro děti. Jak dokáže maminka tří dětí skloubit rodinu a práci?

Jak dlouho podnikáte?

Podnikám od přelomu roku 2011 a 2012. Předtím jsem pracovala jako správce investičních účtů retailových zákazníků. Po studiích jsem také na půl roku odjela do New Yorku, trochu se otrkat a získat sebevědomí i zkušenosti.

Když jste se pustila do podnikání, bylo Vaší nejmladší ratolesti půl roku. Jak se to dá zvládnout?

Moje děti jsou vlastně od malička zvyklé, že doma pracuji. Odbíhám od nich k práci a naopak když mě potřebují, odbíhám od práce k nim… Tak se mi dny prolínají. Jsou ale dny, které patří jen jim, milují zvířata a ZOO, často tam jezdíme anebo trávíme víkendy na chalupě. Jsem ráda, když děti vidí, co dělám, a chápou, proč to dělám. Je to pro ně hmatatelnější, než klasický model, kdy rodič odejde do zaměstnání a vidí se až pozdě odpoledne nebo večer. Všichni tři se mnou (například o prázdninách) jezdí i nakupovat a vybírat látky.

Jak vypadá dnes váš běžný pracovní den?

Málokdy je stejný, hodně se odvíjí od průběhu roku. Okolo začátku školního roku a Vánoc se nejvíce věnujeme výrobě kapes. Ráno vypravím dětí do školy a školky, pak připravím objednávky, které ten den odchází poštou. Pak se snažím našít nějaké kapsy do zásoby. Odpoledne s dětmi připravujeme věci do školy, zajišťuji standardní chod domácnosti a vařím večeři, snažím se, aby byla každý den teplá, a celá rodina jsme si ji v klidu snědli spolu. Večer většinou vyřizuji administrativu a někdy i došívám další kapsy. Když je více času mimo sezónu, pracujeme na různých brožurách, plánujeme proto akce.

Váš obor podnikání také souvisí s dětmi. Šijete pro ně svačinové sáčky. Jak vás toto napadlo?

Moje dobrá kamarádka podobnou kapsu přivezla z Ameriky. Doslova mne nadchla, a když jsem zjistila, že se jejich výrobou nikdo v ČR nezabývá, začala jsem zjišťovat, co je všechno potřeba, sháněla vnitřní látku, koupila první overlock a učila se na něm šít. Vymýšlela rozměry a tvar kapes tak, aby byl použitelný u nás. Ono se to nezdá, ale je to věda. Do malé kapsy se vejde obložená houska i toastový chléb, do ubrousků zabalíte housky dvě a do velké kapsy dáte i tři rohlíky nebo sáček piškotů. Od nápadu vedla dlouhá cesta k první prodejné kapse…záměrně říkám prodejné, protože jich předtím vzniklo hodně neprodejných.

Co byste poradila maminkám, které se chtějí na mateřské pustit do podnikání?

Aby zvážily, co chtějí dělat. Pokud mají nápad na výrobek, který na trhu chybí, nebo na službu, po které je v jejich okolí poptávka, ať se nebojí a jdou to toho. Jen je důležité si uvědomit, že začátky jsou těžké, nikdo nikomu nic nedá zadarmo. Ale je moc hezký pocit, když Vám přijde e-mail od spokojeného zákazníka, když vidíte, že se Vaše práce líbí a má nějaký smysl.

 

Klíčová slova: