MATES má naučit děti technicky myslet

Učitelky mateřských škol zapojených do projektu MATES mohou dětem předat nové poznatky z nejrůznějších technických oborů
 

Naučit se vyrobit ptačí budku, jednoduchý hudební nástroj nebo třeba utlouci máslo, takový cíl si kladl projekt Technické mateřské školy (MATES).

Podstatou projektu je nabídnout školám výukové moduly v oblastech stavební, strojní, hudebních nástrojů, chemie a biotechnologie, dále vyškolit pedagogické pracovníky, zajistit potřebné vybavení pro výuku a také techniky a odborníky, kteří byli ochotni se podělit o své zkušenosti.

Kytara z krabice nebo létající balon

Do projektu, který si kladl za cíl probudit v dětech třeba i netušený talent, se zapojila i MŠ v Brandýse nad Labem. Děti s paní učitelkou vyráběly například hudební nástroje. Největší radost jim udělala kytara z kartonové krabice či píšťalka vyrobená za pomocí z brček. Dalším neméně zajímavými výrobky byl létající balon vyrobený z papírového stínidla a lehkého proutěného košíku či různá letadélka a autíčka z polystyrenu.

Technicky vzdělaní najdou uplatnění vždy

„Děti zažívají radost z tvoření a samotného díla. Cílem projektu je probudit v dětech zájem o techniku, což se jim může hodit v pozdějším věku, jelikož technicky vzdělaní lidé v dnešní průmyslové, internetové a obecně znalostní ekonomice najdou uplatnění vždy,“ vysvětluje Ing. Petra Vachová, ředitelka Jihočeské agentury pro podporu inovačního podnikání, která je vedoucím partnerem projektu.

MATES

Informačním centrem projektu jsou internetové stránky www.technicke-ms.cz, kde lze nalézt výukové moduly, nejrůznější rady, tipy a triky a také e-learningový kurz soft skills. Po úspěšném absolvování samostudia, tzn. složení závěrečných testů z odborných částí metodik účastníci obdrží osvědčení (v případě akreditovaného kurzu Vzdělávaní vzdělavatelů malých Edisonů). Mateřinka je poté zahrnuta do sítě partnerských mateřských škol.