Zařizujeme dětský pokojíček. Co radí odborníci?

Barvy do pokoje můžete volit buď výmalbou nebo i například dvířky skříněk
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Chystáte-li se vaší ratolesti zvelebit pokoj, máme pro vás hned několik tipů a rad, jak jej udělat co nejlépe…

Barvy

Barevné ladění dětského pokoje volte dle preferencí dítka, ale zkuste také přihlédnout k jeho povaze. Je vaše ratolest hyperaktivní? Zklidnit ji mohou odstíny zelené či blankytně modré, nebo ledově růžová či lila - v případě holčičího obyvatele dětského světa. Naopak línější děti mohou povzbudit teplé odstíny barev - žlutá, červená či oranžová. Ty ale rozhodně nepatří k posteli, co by místu odpočinku. Chcete-li výrazné barvy, situujte je do prostoru pro hru.

Tip odborníka:

„Je samozřejmě na vás, zda barevnost pokoji vtisknete pomocí výmalby, doplňků, anebo zvolíte barevný nábytek.  Pro někoho je jednodušší jednou za dva roky pokoj vymalovat, někdo prostě vymění dvířka skříněk či čela šuplíků. Určitě ale volte neutrální barvy korpusů - ideální je světlý dezén dřeva nebo bílé či béžové lamino,“ říká Martin Děkanovský, jeden z majitelů interiérového studia Vestavstyl.

Mohlo by vás zajímat: Dobřichovice se chlubí Stavbou roku 2015

Malý pokoj

I v malém pokoji potřebujete vytvořit zónu odpočinkovou, hrací a pracovní. Nábytek plánujte s rozvahou tak, aby vám v pokoji zůstalo co nejvíce volné půdorysné plochy. Předškolák ještě nepotřebuje velkou skříň na oblečení.  Můžete-li, skladujte oblečení jinde. K uložení hraček pak poslouží jednoduchý policový systém na míru a arsenál boxů (třeba na kolečkách k zasunutí do polic), nějaký ten šuplík a množství krabic a krabiček na všechny dětské poklady. Každopádně však úložný nábytek situujte do jednoho místa, neobestavujte solitérními kusy nábytku celý pokoj.

Rada odborníka:

„Pokud je pokoj opravdu malý a postel sama o sobě zabere velkou část pokoje, řešením může být palanda.  Prostor pro hru tak vznikne pod ní, případně naopak můžete postel volit větší a hrací plochu řešit postelí samotnou. V tomto případě ale doporučuji peřiňák k ukládání ložního prádla nebo šuplíky pod postel, kam peřiny můžete schovat,“ vysvětluje Martin Děkanovský.   

Ukládání hraček

Zde je dobré volit policový systém se šuplíky, ale také boxy na kolečkách. Ideální je vše na míru, abyste využili celou výšku police. Skvělé jsou šuplíky pod postelí. Druhou variantou je navázat poličkami na postel samotnou. Citlivě tak oddělíte spací kout od hracího a získáte další úložný prostor.

Osvětlení

Pro menší děti je optimální „centrální“ dětský lustr, kvalitní lampička k posteli na čtení, útulnosti prostoru určitě pomůže bodové náladové osvětlení v teplých odstínech žluté.  Oblíbená jsou i noční světýlka.

Co na podlahu

Tady se nabízí hned několik variant. Vše záleží na vašem vkusu a finančních možnostech.

  • Lino – snadno se udržuje, má dobré tepelně-izolační vlastnosti, nemusí být finančně náročné
  • Plovoucí podlaha – pokud, tak dřevěná – působí teple sama o sobě, je to přírodní materiál, velmi příjemná pod nohy, opravitelná, finančně ale náročnější
  • Koberec – krásně odhluční, drží teplo, ale naprosto nevhodné např. pro alergiky…oproti jiným povrchům se špatně čistí.

Rada odborníka:

„Ideální je plovoucí dřevěná podlaha s hracím kobercem umístěným pouze na plochu na hru,“ říká majitel Vestavstylu.