Nošení dětí v šátku. Jaká jsou pro a proti?

V parku Mirákulum byl letos vytvořen rekord v největším počtu dětí v šátku. Sešlo se jich 349.
 

Takzvané šátkování je dnes velmi populární už proto, že je to velmi praktické.  Maminky však občas váhají, zda takové nošení nemůže jejich ratolesti ublížit…

Nošení v šátku či závěsu není žádnou novinkou. Kromě toho, že takto své děti nosily matky už v dávnověku, v 80. letech minulého století bylo zavedeno tzv. klokánkování  v Kolumbii jako metoda u předčasně narozených dětí. To, že matka dítě nosí v prvních dnech, téměř stále na těle nahrazovalo tehdejší nedostatek inkubátorů. Postupně se nošení dětí v šátku rozšířilo po celém světě. Dnes je velmi oblíbené.

Co na to čeští pediatři

K šátkování se oficiálně vyjádřila už před časem Česká pediatrická společnost. Ve své zprávě vycházela ze zkušeností lékařských odborníků, psychologů i rodičů. V čem je podle nich přínosné a na co si dát pozor?

Čtěte také: Děti v šátcích i vícerčata se sešli v Mirákulu

Pozitiva nošení dětí v šátku

  • Přímý kontakt dítěte s rodičem působí na dítě příznivě
  • Díky snadnějšímu přistupu k prsu - tedy výživě - lépe prospívají
  • Nošené děti jsou klidnější a méně pláčou, protože mají kontakt, teplo a již zmíněný přístup k výživě
  • Prevence kojeneckých kolik – tlak na bříško a poloha v šátku zlepšují peristaltiku
  • Nošené děti se dříve socializují – mají větší rozhled a více impulzů, jsou dříve samostatné
  • Dřívější psychický vývoj 
  • Prevence zploštělého záhlaví u dětí ležících na zádech
  • Prevence rizika syndromu náhlého úmrtí kojence

Pediatři upozornili i na negativa

Pediatrická společnost však upozornila i na určitá rizika nošení dětí v šátku.  I když toto nebylo studiemi nošených dětí prokázáno upozorňuje na možné deformity páteře či nevyváženého vývoje svalového napětí. Dále na riziko vykloubení kyčlí. Jak by tedy mělo dítě být v šátku uloženo? Zadeček a kolínka by měla být ve stejné úrovni a nikdy by nemělo mít  dítě prohnutá zádíčka. Jestliže je poloha dítěte správná, je tato poloha příznivá pro správný vývoj kyčelních kloubů. Zpráva upozorňuje i na rizika úrazu dítěte – když rodič upadne, dosah dítěte k nebezpečným předmětům a nakonec i zadušení v nevhodném závěsu.

Noste děti, ale ne celý den

Odborníci se také shodli, že nošení v šátku je pro děti vhodné, pokud eliminujete výše zmíněná rizika. Nedoporučují však tuto metodu používat celodenně. Ideální je používat šátkování jako praktické přesouvání se rodiče a dítěte z jednoho místa na druhé.

Tip pro vás: zajděte na kurz

Jestliže si nejste jisti svým vázacím umem a máte obavy, abyste svému miminku neublížili, máte možnost navštívit některý z kurzů, kde vás to naučí.

Zdroj odborné části článku: Česká pediatrická společnost, Stanovisko České pediatrické společnosti k nošení malých dětí v šátku či závěsu.