Za pomočováním dítěte může být nemoc

Za nočním pomočováním může být stres, ale i například onemocnění močového ústrojí
 

Počurá se občas vaše dítě v noci? Je mu už pět let? Pak vyhledejte odbornou pomoc.

Podle odborné společnosti International Consultation on Incontinence se za noční pomočování považuje únik moči ve spánku u dětí starších pěti let, který je častější než dvakrát měsíčně. Porucha se může projevit špatným prospíváním ve škole, problémy v kontaktu s vrstevníky či dalšími stresy. Může ji však způsobit i určité onemocnění.

Psychické trauma nebo nemoc?

Kromě psychických traumat může za nočním pomočováním stát například onemocnění močového ústrojí nebo i cukrovka.  „Je zapotřebí, aby dítě, rodič i lékař o tom byli schopni beze strachu a studu diskutovat. Kvůli podceňování problematiky se často nedostane pacientovi potřebné léčby. Právě lékař by však měl být tím, kdo bude rodiče motivovat o obtížích hovořit a včas je řešit,“ říká dětský urolog MUDr. Marcel Drlík. 

Mohlo by vás zajímat: Dětské životní mapy pomohou dětem i rodičům

Jednejte citlivě

Týká-li se tento problém vašeho předškoláčka, jednejte s ním citlivě. Místo plenky, kterou odborníci nedoporučují, mu dejte pod prostěradlo nepropustnou podložku. Nikdy ho za „noční nehodu“ netrestejte, ani nijak zvlášť situaci nerozebírejte. Zaměřte se na to, zda není dítě šikanováno či neprožívá jiné nepříjemné situace a vyhledejte odbornou pomoc.

Věděli jste, že…

  • Pomočování trápí až 15 procent pětiletých dětí
  • Dlouhotrvající noční pomočování může vyústit až v psychiatrické problémy
  • Komplexní odbornou diagnostickou a léčebnou péči v celém rozsahu urologie vám může poskytnout Urologická klinika 1. LF UK a VFN, která přijímá pacienty i mimo spádovou oblast