MUDr. Radim Uzel, CSc. a jeho rozhovor na veletrhu EROFEST

Radim Uzel
 

Být sexuolog je zajímavá práce, ale občas i dost náročná. Jelikož tito lidé jsou jak tak říkajíc přímo u zdroje, pan doktor Radim Uzel je v tomto směru odborník na slovo vzatý.

Život je plný zázraků a jeden se stal záhy při procházení kolem davu lidí, kteří mě obklopovali téměř ze všech stran. Když vtom drc, a já do někoho vrazil jak do žoku. Omluvil jsem se a nevěřil jsem vlastním očím. Přede mnou stál usměvavý muž, téměř všem lidem známý pan MUDr. Radim Uzel, CSc.. Ihned jsme se dali do hovoru, a otázky ze mě padaly, jak to listí v listopadu. Jedna za druhou.

 

Pane doktore, jak vnímáte erotické výrobky, tento veletrh z pohledu vašeho zaměření, a jak to vidí lidé v běžném životě?

Pokud lidé mají k erotice a vším s ní spojené negativní vztah, tak na takové akce vůbec nejdou. Erotika je nezajímá. Je to velká škoda, protože taková určitá erotická otevřenost v každém z nás je. Pokud se lidé drží jakéhokoliv erotického tabu nebo mají přemrštěné zásady v komunikaci a názorech co se týče erotiky, je to časem velký problém. Protože znáte jistě pořekadlo "Zakázané ovoce nejvíce chutná". Takže potom to třeba může být i dokonce velice nebezpečné.

Jaký je vlastně úkol nebo směr výrobků v oblasti erotických potřeb?

Všechny erotické pomůcky samozřejmě mohou být použity při masturbaci, což znamená jako pomůcky k osamocenému sexu, anebo jako pomůcky v sexu párovém podle gusta a potřeby. Pro osamělé ženy jsou naprosto universální. Pro osamělé muže, kteří mají třeba problém se seznamovat se ženami, je to naprosto dobrá věc.

Co se týče použití erotických pomůcek v párovém sexu, nepochybně tam to může vést k určitému zpestření a oddálení pocitu stereotypu. Tento problém, jak se mu vyhnout, často řeším s klienty. Samota je zlá a příroda je příroda.  Jde to za určitých podmínek obejít, například hodinové vztahy na sex, bez citu, znalosti partnera jaký je, ale to už je v oblasti velkého rizika, o možnosti nákazy pohlavních chorob ani nemluvě.

Jaké šance mají lidé v dnešní době v seznamování. Jak to vidíte vy, jako sexuolog?

To záleží na věku. V mladistvém věku je to spojeno se studem, ale i neznalostí reálného seznamování. Ve střední kategorii věku, ale zejména pak v té vyšší kategorii věku, tam je obrovský problém  s nedostatkem mužů.  Zejména starší ženy si stěžují, že nemohou najít partnera. Tento trend se ale stěhuje už pomalu i do mladších kategorií, protože kluci sedí pořád u počítače a žen si příliš nevšímají. Když jdou ven a začnou si povídat s ostatními, v duchu jsou stejně u počítače, u her, a mají velké problémy v navazování kontaktů. Je to především vysokoškolská mládež.

Dříve se říkávalo, sedávej, panenko v koutě, možná najdou tě, v současné době panenka v koutě nemůže sedět, neboť se jí nikdo nevšimne. Musí sama vyjít z kouta a sama iniciovat seznámení s mužem.

Dnes převážně mladí sedí u počítače skoro většinu svého volného času, a komunikace přes sociální sítě jim stačí. Měl jsem jednou čest nenápadně poslouchat rozhovor pěti muži kolem 20-25 let a vše se motalo okolo volného času u počítače.

Ale zase jako každá mince, má to vše rub i líc. Nedávno jsem byl na zasedání právníků, kde dle statistiky prudce klesla kriminalita mládeže. Jak je to možné? No sedí u počítačů a nepáchají trestné činy.

V jaké úrovni se lidé dnes seznamují, co je na prvním místě, a co převažuje za měřítka?

Pokud hovoříme o sexuálních kontaktech, tak to je otázka obchodu. Žena je prodávající a muž kupující. Ve všech případech. Nejde o peníze, to je otázkou placené prostituce, ale je to o postavení muže a jeho bankovního konta. Žena u muže obdivuje dvě věci. Jeho zdraví, aby vydržel, a přístup ke zdrojům. Zdroje se v čase mění. 

V dávnověku to bylo nejlepší sousto z mamuta, kterého chlap přitáhl do jeskyně, v současné době je to bankovní konto. Některé ženy ale často volí takzvanou smíšenou reprodukci, a to je, pokud nenajdou v jednom chlapovi zdravého a bohatého. Tak to rozdělí. Za manžela si vezmou toho bohatého a na hrátky a sex toho zdravého. To je známo v případě manželek milionářů, které otěhotní s bodyguardem nebo s golfovým trenérem. Odborně tomu říkáme smíšená reprodukční strategie.

Jaké nejčastější problémy mají muži a ženy v oblasti sexu, s kterými se na vás obracejí jako na odborníka?

U mužů to je nejčastěji problém erekce a předčasného vyvrcholení, u žen nedostatek libida a frigidita. V párovém soužití se táhne jak červená nit problém nedostatek libida z té či oné strany. Řečeno zkráceně, jeden chce a druhý ne.

Takže na závěr když jsme na tomto erotickém veletrhu, doporučujete erotické hračky i páru, kde je vše v pohodě a v sexu si vyhovují?

Ano každopádně. Na zpříjemnění a zpestření. Jen se nestydět při nákupu, a ve využití.

Poslední otázka trocha diskrétní…Používáte i vy, nebo použil jste tyto výrobky, které zde vidíme?

Samozřejmě. Pokud něco doporučuji, tak to také osobně vyzkouším… Ale vše má své plus i mínus. Třeba nafukovací panny. Pokud se cena pohybuje v průměrné hladině, je to sice dobré, ale použitý tvar, použitý materiál a vykreslení obličeje tohoto výrobku sotva připomíná ženu. To by odradilo hodně mužů. Pokud ale použiji luxusní výrobek, materiál i vypracování… bude to pro většinu z nás finančně nedostupné. Takže je to nekonečné poznávání, vyzkoušení, a kdo to nezažije osobně, ať už sám nebo s partnerkou, či s partnerem, neví, o co přichází, co mu to dá, anebo nedá. Chce to vyzkoušet, a nebát se.

Čas nemilosrdně běžel, a naše povídání muselo skončit, neboť bylo přichystáno vystoupení pana Radima Uzla na podiu pro návštěvníky veletrhu, a pan doktor se šel připravit. Rozloučili jsme se, a já se vydal na další průzkum erotického veletrhu, do davu přicházejících návštěvníků, a začalo být fakt husto.

Hlava na hlavě.

Co bylo dál připraveno pro návštěvníky veletrhu erotiky EROFEST 2015?

To vše najdete zde.

Klíčová slova: