Klecanský rodinný klub má předškoličku i školičku

Předkola v Klecanech pomáhá především prvňáčkům
 

Socializační hry, správné mluvení a vyjadřování, matematická představivost, hra na flétnu nebo hipoterapie. To mimo jiné nabízí Klub Klíček v Klecanech. Pro nejmenší by se měla znovu otevřít školička.

„Nabídli jsme klecanským rodičům předškoličku – tedy takovou školu nanečisto pro budoucí prvňáky. Nakonec se ale ukázalo, že teprve až děti nastoupí do školy a vyskytne se nějaký problém, rodiče to začnou řešit. Tudíž jsme přizpůsobili předškoličku této poptávce,“ říká Jana Kozlová z Klíčku. Zatím je předškolička otevřena ve čtvrtek.

Co dělají děti v předškoličce?

Je to vlastně takové doučování pro prvňáky. Děti se učí správnému mluvení a vyjadřování, pochopení přečteného textu a vyprávění. Rozvíjí matematickou představivost a hrají hry podporující logické myšlení. Vyzkouší si socializační hry, které dětem pomohou začlenit se rychle a bez problémů do školního kolektivu. Užijí si i pohyb a hry s flétnou. Po dohodě je možné do výuky zařadit i hipoterapii.

Kdo děti učí

Učitelkou v předškolačce je Iva Horová, která má dvacetileté zkušenosti s výchovou dětí v malém kolektivu. Postupuje podle pokynů speciální pedagogicko-psychologické poradny pro rozšířenou výuku ve škole a v mateřské škole. Předškolu doporučila dětská psycholožka MUDr. Sýkorová z polikliniky v Čumpelíkově ulici v Kobylisích.

Bude školička?

Pro děti od tří let má Klíček připravenou školičku, která by se měla otevřít na konci listopadu. „Záleží, zda o to bude zájem. Minimální počet dětí jsou tři. Víme, že letos přijali do mateřinek všechny děti, které splňovaly podmínky přijetí – dovršení věku tří let do nástupu a trvalé bydliště v Klecanech, Tak je vlastně nejisté, zda tuto službu, která je dvakrát týdně rodiče využijí,“ říká Jana Kozlová. „Nicméně si myslím, že rodinná centra by měla vytvářet pro rodiny s dětmi košatou nabídku, proto jsme se pustili i do tohoto projektu,“ uzavírá Jana Kozlová.

Co všechno nabízí rodinné či mateřské centrum ve vašem okolí? Napište nám.