Rodinné konstelace 2: rozvod a neurovnaný vztah s rodičem

Pošmramocené rodinné vztahy mohou napravit rodinné konstelace
 

Konstelářka Jana Chaloupková z Doubravčic u Českého Brodu nám tentokrát poskytla několik příběhů ze své praxe. Jaké problémy mohou konstelace odhalit a následně nalézt řešení?

Špatný vztah s matkou

Dospělá dcera měla nevyrovnaný vztah se svou matkou. Vnitřně k ní cítila lásku, kterou však nemohla projevit pro matčino neustálé kritizování a zasahování do soukromí. Její maminka však už byla v konečném stadiu těžké nemoci. Dcera se toužila s maminkou vyrovnat alespoň ke konci života. Konstelace ukázala, že maminka má o dceru neustále strach, aby dělala v životě všechno správně. Takže dobře míněná avšak necitlivě formulovaná kritika dcery ze strany matky měla za následek jejich odcizení. Dcera se matce raději vyhýbala. Znázornění skutečného vztahu mezi oběma dospělými ženami v konstelaci přineslo oboustranné pochopení. Ke skutečnému narovnání vztahu došlo po konstelaci velmi rychle a dcera se s maminkou rozloučila s láskou a plným přijetím.  

Čtěte také: Mohou rodinné konstelace zachránit vztah? Jak ovlivní život dítěte?

Stesk po rodiči

V rozvedené rodině jeden rodič situaci rozvedeného zvládal vyrovnaně a zodpovědně. Dítě se však často projevovalo spontánním pláčem, nepozorností ve škole, přecitlivělými reakcemi na některé výroky spolužáků. I přes občasný avšak přátelský kontakt s druhým rodičem dítě jeho přítomnost doma silně postrádalo. Konstelace znázornila, že druhý rodič se zdráhá přijmout rodičovskou zodpovědnost a proto rodinu opustil. Taková situace těžko přinese jednoduché ideální řešení v krátkém čase. Nezbývá ji než přijmout a poskytnout dítěti pochopení a podporu. Jak se však občas ukazuje i tehdy se objeví nějaké východisko. V tomto případě se v rodině objevil pejsek. Dítě k němu velmi rychle silně přilnulo. A pravdou je, že pro danou chvíli alespoň zčásti zaplnil prázdný pocit dítěte po chybějícím rodiči.

 

 

 

 

Klíčová slova: