Mikulášská nadílka. Mají se děti bát, nebo těšit?

Mikulášská nadílka by neměla být o strašení
 

Dlouho jsem váhala, zda pozvat i k nám tuto trojici. Jako nejlepší se mi jevilo zeptat se svého tří a půlletého syna, zda o to stojí. Byla jsem připravena snad na všechny varianty…

Syn mne překvapil. Na mou otázku, zda mám pozvat Mikuláše, odpověděl ano. Pak jsem dodala, jestli s ním může přijít i čert a anděl. Překvapivě řekl taky ano, pak dlouho rozebíral, jak čerti vypadají, jací jsou a že se jich rozhodně nebojí a vlastně je má rád. Ano, protože u nás jsou čerti legrační pohádkové bytosti. Žádná monstra, která dítě unesou v pytli do pekla.

Nejsme přece sadisti, ale rodiče

Vytočila jsem tedy číslo na Mikuláše z Českého Brodu a objednala ho. Ovšem žádné strašení, prosím. Zdůraznila jsem mladé slečně, které mi na otázku, v jakém složení chodí, odpověděla, že se dvěma čerty.  Jaký by to mělo taky význam? Vyděšené dítě, které slíbí snad všechno, jen aby už ten čert zmizel?  Trauma, které mu může způsobit třeba i koktání? Není to spíš o sadismu? Věřte, že s citlivějším dítkem taková návštěva může pěkně zamávat. Jste-li, milí rodičové, opravdu milující, nestrašte své děti. Osobně mám i záložní plán. Jakmile uvidím, že se syn jen trochu bojí, čerty prostě vykážeme.

Čtěte: Kam vyrazit na Mikulášskou ve vašem okolí

Bez stresu

A jak tedy můžete zajistit to, aby tento svátek byl hezkým zážitkem?

  • Vyvolejte v nich těšení se na nadílku. U nás jsme to postavili tak: Mikuláš ti udělá radost dárečky a ty jemu tím, že mu řekneš básničku.
  • Vidíte-li, že se dítko bojí třeba jen Mikuláše, vezměte jej na ruku, buďte mu ochráncem a podporou a hlavně návštěvu nijak neprodlužujte.
  • Pokud máte jen malé podezření, že dítko takovou návštěvu nezvládne, vezměte jej na Mikulášskou nadílku ven. Například v Českém Brodě se bude nadělovat v Podzemí, v Sadské zase bude nejdřív Mikulášská pohádka a následovat bude nadílka v místním kině
  • Nedělejte z čerta monstrum. Říkejte jim pravdu, když se vás ratolest zeptá, zda čerti existují nebo jestli opravdu unášejí děti do pekla, jak to říkal Pepíček ve školce. Ani vy jste přece žádný takový únos nezažili a čerta viděli jen v pohádce, že?

 

Jak slavíte Mikuláše vy či jste tento svátek úplně vynechali? Jak vnímají Mikuláše vaše děti? Těší se, nebo se bojí?

 

 

 

 

Klíčová slova: