Maminky, pozor na dětské postýlky! Ne všechny jsou bezpečné

Dětské postýlky by měly být bezpečným místem. Podle nejnovějšího testu tomu však není
 

Je to až šokující. Na místě, kde kojenci a batolata tráví hodně času a rodiče se domnívají, že se jim nemůže nic stát, to může skončit úrazem...

Co ukázal test

Podle dTestu, který se zaměřil na dětské postýlky, byly nejčastějším konstrukčním problémem otvory, mezery a škvíry, u nichž hrozí uvíznutí či skřípnutí části těla. Některé postýlky měly nepřípustný rozměr mezer mezi jednotlivými tyčkami bočnic či příčkami roštu, problém byl i v místě přechodu mezi roštem a postranicemi postýlky nebo v předvrtaných otvorech pro výškové nastavení roštu.

Na které si dát pozor

Postýlka Méďa Barnabáš od výrobce My Sweet Baby měla kromě jiných nedostatků i zcela nefunkční jednu vyndavací příčku, která byla tak krátká, že v bočnici postýlky vůbec nedržela.

Nebezpečná je houpací postýlka Rene od výrobce Klupš. U té vzniká na houpacím mechanismu nebezpečné střihové místo, kdy se sousedící díly nábytku chovají jako nůžky. Stačilo by, aby dítě strčilo do toho místa ručičku, aby se stal poměrně závažný úraz. Tato postýlka má také nevhodně řešené ukončení čel, za které se může dítě zachytit částí oděvu a uškrtit se.

Řádnými návody nejsou opatřeny postýlky Tomi Míša XX prodejce Depemo a výrobek Hippo z dílny Drewexu.

Mohlo by vás zajímat: Zařizujeme dětský pokojíček. Co radí odborníci?

Bezpečná z testu byla jen jedna

 „Jedinou dětskou postýlkou, která splnila všechny požadavky norem, je Ikea Gulliver. Je bezpečná a zároveň jako jediná opatřená podrobným návodem se všemi náležitostmi a důležitými informacemi,“ říká Hoffmanová z dTestu.

Co musí splňovat dětská postýlka

Bezpečná postýlka by neměla mít žádné rizikové otvory, vyčnívající ani ostré hrany a malé oddělitelné části, které může dítě spolknout či vdechnout.
Měla by být pevná a stabilní, aby se nepřevrhla.
Návod na její sestavení by měl být srozumitelný a přesný.

Podle čeho vybírat

Kromě bezpečnosti byste si před koupí postýlky měli ujasnit, co od postýlky požadujete. Kromě rozměrů si můžete vybrat, zda má mít postýlka stahovatelné či odnímatelné bočnice a vyjímatelné tyčky. Dále byste se měli zaměřit i na hmotnost postýlky, pokud víte, že ji budete potřebovat přesouvat. Praktická jsou kolečka – jestliže jsou na všech nohách postýlky, pak dvě z nich musejí mít brzdu. Postýlky mohou být také vybaveny praktickými šuplíky, musíte však počítat s tím, že bude takový výrobek těžší a bude se s ní hůře manipulovat.

Čtěte také o nebezpečných hračkách

Kam pro postýlku ve vašem okolí

I když je internetový nákup stále oblíbenějším, dětskou postýlku je vždy lepší koupit v kamenném obchodě, kde si ji můžete zevrubně prohlédnout. Kromě Ikey na Zličíně a Černém Mostě se může po ní porozhlédnout  v obchodech Slůně dětský obchod Mělník, Montero –Čestlice či Dekorhome – Dolní Jirčany.