Nemluví, ale může komunikovat. Naučte své nejmenší znakovat!

Děti mohou začít používat jednoduché znaky už od 6 měsíců
 

Pár základních znaků se svým prckem zvládnete a vedle toho, že přispějete k větší harmonii a klidu, prohloubíte i pouto mezi vámi a dítětem.

Maminky mají občas velký problém s tím zjistit přesně co jejich malé chce. A tak zkoušejí všechno možné do té doby, než miminko uspokojí. Mezitím však jeho neklid, že nedostalo, co chtělo, vygraduje do vzteku a pláče. Ve finále je vystresovaná maminka i miminko.

 

Znak jako řešení

Znakování neboli Baby Signs je systém velmi jednoduchých znaků založených na pohybech, které dítko ve věku okolo 6 měsíců už umí ovládat. Díky nim dokáže vyjádřit aktuální potřeby nebo nálady ještě před tím, než je schopno je formulovat slovy. U nás se jedná o trend, který je tak trošku v počátcích. V Americe se Baby Signs používá asi 20 let. V Čechách je asi o čtvrtinu méně času, zato má rychlejší progres. Zájem maminek totiž rok od roku stoupá.

 

Kolik znaků znáš...

Neverbálních znaků se učí asi stovka, ale můžete si samozřejmě vybrat jen třeba 20 z nich. Co se určitě vyplatí, je naučit miminko slůvka jako „papat“, „ještě“, „nočník“, „smutný“, „mlíčko“, „spát“, „hrát si“, „piškoty“ aj. To, jak jaký znak správně technicky provést najdete na instruktážních kartičkách. Správný čas začít je asi okolo 6 až 8 měsíců dítěte. Důležité je podávat výuku formou hry a dítko za zvládnuté úkony dostatečně pochválit, aby si zafixovalo, že něco udělalo správně.

 

Začne mluvit?

Ale ano začne. Nenechte se zviklat názory, že nebude potřebovat klasickou mluvu, protože k ní má odebranou motivaci. Dítě má samo od sebe potřebu se zdokonalovat a nacházet nové poznatky. Uvidíme, že plynule přejde k verbálnímu vyjadřování.

 

Proč právě moje dítko?

Učení formou hry je pro batole zábavné. Navíc ve světě, kdy obecně dochází k potlačení komunikace, je vhodné dát dítěti pevné základy. U dětí, které umí znakovat, byla také prokázána vyšší inteligence o 12. Plusové body získává Baby Signs nejen za význam pro intelekt, ale též pro pozitivní emoční vývoj batolete.  

 

Jak začít?

Můžete si samozřejmě pořídit některou z příruček, které se tematikou zabývají a vše si podrobně načíst. Rychlejší a možná efektivnější je ale navštívit některý z kurzů. Trvá jen dvě hodinky, během kterých pojmete zákonitosti práce s dítětem a implementací znaků do komunikace. Ve Středočeském kraji a okolí Prahy západ a Prahy východ máte hned několik možností, kam se zapsat.

 

Kontakty:

Bc. Radka Šlochová – Praha východ, tel: 777 808 806

Ing. Petra Razimová – Praha východ, Praha západ, Praha 15, Praha 10, Praha 4, tel: 602 661 341, více na www.baby-signs.org

Ing. Michaela Ehrenbergerová Praha východ, Praha 10, Praha západ, tel: 777576550, více na: www.gokids.cz/praha10