Kriminál. Otřesné podmínky nebo dovolená all inclusive

Uzavřený svět ve světě, kam se raději nedostat.
 

Vězení, katr, loch… Kdysi obávaná místa, kam se nikdo nechtěl dostat. Z pohledu dneška? Nápravné zařízení, ze kterého má dost lidí legraci, rádi se tam vrací a pro některé to je skoro jako druhý domov s plným vybavením a službami.

 

Nápravné zařízení není tématem rozhovorů mezi lidmi odpradávna. Stačí malá nehoda, nepozornost, ale i sázka na životní kartu, zda člověka chytí či nechytí, když překročí zákon, a je tam. Jeden příklad za všechny. Loupežné přepadení ženy v pražských Košířích. Podle policie se loupeže dopustili mladíci ve věku 17 a 21 let. Starší z nich skončil ve vazbě. V případě právoplatného odsouzení za tento čin ho čeká vězení. Zkažené mládí za mřížemi.

Jaký svět je za mřížemi? Nezbývá, než se optat povolané osoby z této oblasti

Co každého, kdo přestoupí zákon, ve vězení čeká? Jaké jsou možnosti ve volném čase? Jak to vlastně je za tou zdí a mřížemi? Ve světě, o kterém bylo dost napsáno, zfilmováno, ale i po pravdě, i nepravdě zveřejněno? To jsem zjišťoval ve velmi zajímavém rozhovoru s mužem, který už více než 15 let pracuje ve vězeňství.

Mohl byste říci něco o vězeňství, či o dnešním stavu a kapacit věznic?

V České republice je 36 věznic, z toho 10 vazebních. Jsou rozděleny podle skupin, a to pod dohledem, mírným režimem či se zvýšeným dohledem. Například věznice ve Vinařicích v okrese Kladno, věznice v Příbrami a Jiřice v okrese Nymburk. V pražském okrese to jsou vazební věznice Praha - Pankrác a Praha - Ruzyně. Ruzyně je specifické vězení, kde se uskutečňuje výkon vazby mužů a žen, oddělení výkonu trestu odnětí svobody s dozorem u mužů. Oddělení výkonu trestu odnětí svobody s dohledem a dozorem u žen je umístěno samostatně, a to v domově sv. Karla Boromejského v Řepích.

Oproti tomu věznice ve Světlé nad Sázavou je věznice s ostrahou pro ženy a mladistvé. V objektu jsou specializovaná oddělení pro matky nezletilých dětí, dále pro trvale pracovně nezařaditelné odsouzené ženy, mladistvé ženy a pro odsouzené ženy s duševními poruchami a poruchami chování.

Celkem v průměru kapacita všech věznic je na čísle kolem 25 000 lidí, ale bohužel se jeví jako nedostačující. Na nástup výkonu trestu do zařízení se i čeká. Lidově by se dalo říci, že poptávka převyšuje nabídku.

Vše začíná příchodem do objektu. Nástup k výkonu trestu. Jak vše probíhá?

Při nástupu na výkon trestu se veškeré osobní věci a oblečení řádně sepíší, a proti podpisu, že vše souhlasí, se civilní věci uskladní. Pokud si odsouzený při nástupu přinese s sebou své hygienické  pomůcky, cigarety, nebo spodní prádlo, jsou mu ponechány. Pokud ho do výkonu trestu doveze policie, věznice mu tyto prostředky v základní potřebě zajistí.

Jaká je možnost praní prádla, jak je to v případě zimního oblečení?

Ve výkonu trestu se odsouzeným jednou za 14 dní vyměňuje ložní prádlo a jednou za 14 dní oblečení. V některých věznicích mají vězni možnost využívat pračku, hlavně na praní oblečení pro sportovní aktivity a spodního prádla. Na zimní období se fasují zimní doplňky oblečení, které dostanou při nástupu výkonu trestu. Zimní doplňky nejsou jejich majetkem. Na jaře se vrací do majetku nápravného zařízení. Jde čistě o formu zápůjčky.

Vězeňská strava. Co nabízí, jaké jsou možnosti změny v případě diety?

Základní strava je pevně dána, a to třikrát denně. Pokud vězeň z lékařského hlediska má výjimky, například dietu, redukci a změnu jídla, nebo je vegetarián, tyto možnosti jsou nastaveny ve změně jídelníčku. V průměru je to 5 až 7 druhů takto upravených jídel denně. Sečteno a podtrženo, denní várka jídel má chod o 7 až 10 druhů jídel.

Je možnost volného nákupu v kantýně přímo v objektu věznice?

Ano. Lze koupit v kantýně potravinové doplňky a pití. Pití samozřejmě nealko. V nabídce je i káva. Tyto nákupy lze uskutečnit dvakrát do měsíce za předpokladu, že odsouzený vlastní finanční prostředky. Lze koupit tabák, cigarety, cukrovinky, hygienické potřeby, dopisní papíry, známky, telefonní karty do klasického telefonního automatu. Pokud peníze nemá, stát mu měsíčně poskytne jednou za měsíc 100 Kč (taková státní sociálka) na nákup.

Je možno si nakoupené potraviny někam uskladnit, případně tepelně upravit?

Lednice nebo zvláštní skřínky nejsou k dispozici. K dispozici je pro každého jedna skříňka na osobní věci, kam si mohou nákup uložit a zamknout. Na oddílech, kde jsou vězni ubytováni, mají k dispozici varnou konvici nebo vařič. Takže žádné velké vyvařování neexistuje. Maximálně si mohou zalít instantní polévku. Hrnek na kávu a příbor na jídlo mají. Jde o klasický příbor, žádné ostré a špičaté nože nejsou povoleny.

(pokračování rozhovoru)