Vyberte dítěti příměstský tábor, je nejvyšší čas

Milovnice koní mohou strávit alespoň týden v sedle.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Ráno dítě odvezete a večer si ho zase přivezete domů. Příměstské tábory jsou řešením pro děti, které nedokáží být delší dobu bez rodičů, a pro rodiče, jež se o své potomky v době letních prázdnin nedokáží postarat.

Dva měsíce prázdnin - to je krásná doba pro děti, ale velmi složitá pro rodiče. Zatímco děti si užívají času, kdy nemusí do školy či školky, rodiče musí zajistit hlídání na dobu, kterou oni musí zůstat v práci. Pokud babičky a dědečkové nedokáží pomoct a nemohou hlídat celé prázdniny, jsou tady příměstské tábory.

Ty jsou většinou na týden, ale často je možné přihlásit dítě i na jednotlivé dny. Jejich výhodou je, že ráno děti přivezete a večer zase odvezete. Zatímco ony se baví, vzdělávají se, sportují, zkrátka si užívají prázdniny, vy můžete v klidu pracovat. A večer se sejdete u jednoho stolu a podělíte se o zážitky.

Na táboře si děti musí užít hlavně legraci.

Příměstské tábory pořádá celá řada institucí, nejenom domy dětí a mládeže a dětská centra, ale i muzea, divadla, dokonce i zoologické zahrady či jazykové školy. Nabídka je velmi pestrá a každé léto se ve středních Čechách a v Praze objeví několik stovek příměstských táborů. Mnohé z nich jsou tematicky zaměřené, a tak je možné u dítěte rozvíjet právě to, co ho baví. Oblíbené jsou ty sportovně zaměřené, ale třeba také jazykové tábory.

A když budete mít o prázdninách volno i vy, vemte dítě na výlet. Máme pro vás skvělé tipy.

Máte pocit, že zatěžovat dítě učením během prázdnin je mučení? Naopak, je to velmi kvalitně strávený čas. "Přirozeností dětí je učit se nové věci. Když je to hravou, nenásilnou formou, jde to samo od sebe a dítě si ani neuvědomuje, že se učí," vysvětluje ředitelka anglické jazykové školy Keytone Vitalin Maydich, podle níž lze právě na táboře docílit toho, o co se v "jazykovce" snaží během celého roku. "Tábor vytváří atmosféru cizojazyčné země a dítě tak stráví v anglicky mluvícím prostředí souvislý, delší čas. Do té atmosféry se během celého dne zcela ponoří, takže učení je pro něj snadné a přirozené."

Důvěřuj, ale prověřuj
Pokud vám tábor nedoporučí někdo známý, nezapomeňte si organizátory důkladně prověřit předtím, než jim svěříte své dítě i peníze. Jak se pozná kvalitní příměstský tábor a na co by si rodiče měli dát pozor při jeho výběru? "Rodiče by si měli zjistit, kdo tábor pořádá, po kolikáté již, ale také by je mělo zajímat, co se na táboře bude dělat. Nestačí vědět, že se děti budou učit anglicky a že se bude zpívat, protože pak se klidně může stát, že budou malí táborníci ponecháni sami sobě a nic se nenaučí. Takže je důležité si předem zjistit reference, prohlédnout místo, popovídat si s organizátory. A pokud se vám cokoliv nebude zdát, raději vyberte jiný tábor,“ upozorňuje Maydich.

Lektor musí mít praxi při práci s dětmi.

Rodiče by mělo také zajímat, kdo se jejich dětem bude věnovat. Aktivity pro děti jsou často vedené lidmi, kteří neumí pracovat s dětmi, nejsou zodpovědní, nemají odpovídající vzdělání. Nadšení pro věc v této situaci nestačí, děti potřebují speciální přístup. 

Další důležité hledisko je, kolik dětí bude na jednoho instruktora. Ten musí mít čas se dětem věnovat. "Třeba na našich táborech záleží na tom, jak jsou děti pokročilé. Ale obecně by víc jak deset dětí v jedné skupince být nemělo. Když je jich víc, mají tendenci mezi sebou mluvit česky víc, než je potřeba. Chceme docílit toho, aby děti nevystupovaly z prostředí a plně soustředily na jazyk, prožily jej a zapamatovaly si díky tomu co nejvíc informací. A protože u nás si prožijí i svačinku, oběd, převlékání na ven, stane se pro ně jazyk běžnou součástí života," doplňuje Maydich.

A když dítě angličtina zaujme, můžete jej potom dát například do anglické školky.

5 tipů na příměstské tábory
Léto s angličtinou
Anglická jazyková škola Keytone nabízí tři letní turnusy. Každé dopoledne bude v prostorách Keytone probíhat intenzivní výuka angličtiny zajištěná rodilými mluvčími. Během táborových dnů děti zažijí to nejlepší z celoročního programu školy, učební plán je přizpůsobený věku dětí. V Keytone učíme unikátní metodou Sensory English, která dětem umožní si vše prožít svými smysly. Intenzivní emocionální zážitek pak způsobí, že si lépe zapamatují jednotlivá slovíčka. Odpoledne bude vyhrazeno sportovním hrám na hřišti a zájmovým kroužkům v prostorách školy. V naší nabídce je kroužek zpěvu, vědy, zpívání nebo hraní. V každém týdnu máme v týdnu také jeden půldenní výlet.

Termíny:
25. - 29. července
1. - 5. srpna
8. - 12. srpna

Více informací najdete na stránkách školy www.keytone.cz.

Léto na vodě
Vodní záchranná služba pořádá příměstský tábor pro děti, které se rády naučí nové dovednosti, mezi které patří ovládání různých plavidel, poskytování první pomoci, ale také poznávají nové kamarády. Většina aktivit bude probíhat formou her. Každý den se sejdeme na předem smluveném místě v ranních hodinách (8:00) a poté společně vyrazíme za naším výletem, návrat bude kolem večerních hodin (18:00–19:00).

Termín:
15. – 19. srpna

Více informací najdete na webu www.vodnizachranar.cz.

Léto se zvířátky
Země je překrásné barevné místo plné rozmanitého života. Žije nás tu stále víc, zato zvířat stále méně. Proto naše nejmenší táborníky zavedeme během pěti dnů na pět kontinentů a seznámíme je s jejich nejzvláštnějšími, nejkrásnějšími či nejohroženějšími zvířecími obyvateli. Víte, jak vypadá Axolotl mexický? Které zvíře je považováno za nejkrásnější na celé planetě? Co je to Červený seznam a že je na něm například Felis silvestris – kočka divoká?

Termín:
15. - 19. srpna

Více informací najdete na webu www.kormidlo.org.

Léto s koňmi
Miluje vaše dítě koně a práci okolo nich? Máme pro vás příměstský tábor na koních, 5 dnů plných zábavy a nabývání vědomostí. Naučí se, jak potřebné je čištění, části a typy sedel, jak koně správně vodit, základní povely, správný sed a držení rovnováhy. Nebude chybět ani každodenní projížďka v přírodě. Na programu ale nesmí chybět i klasické táborové hry na louce i v lese. Při hezkém počasí děti nemine výlet s koníky k blízkému rybníku.

Termín:
25. - 29. července

Více informací najdete na webu www.maitess.cz.

Léto v lese
Děti mohou v létě také objevovat a poznávat taje lesní přírody! Na příměstském táboře Ekocentra Koniklec se podívají například do Modřanské rokle, Kunratického a Klánovického lesa, obory Hvězda, Divoké Šárky, Ďáblického háje, Hostivařského lesoparku a dalších pražských lesů. Čeká je program se soutěžemi, ale i ekologická výchova.

Termíny:
8. – 12. srpna 
22. – 26. srpna

Více informací najdete na webu www.ekocentrumkoniklec.cz.

Léto v divadle
Hlavním cílem příměstských táborů v Lampionu s názvem Divočiny je rozvíjení kreativity dětí, posílení jejich schopnosti sebevyjádření a improvizace. Děti se naučí pracovat v týmu, svobodně se vyjádřit nejen slovem, ale také pohybem. Vše hravou a zábavnou formou prostřednictvím činností vycházejících z divadelního prostředí. Náplň jednotlivých turnusů je přizpůsobena určené věkové skupině.

Termín:
11. – 15. července
18. – 22. července

Více informací najdete na webu divadlolampion.cz.