Luxus na každém kroku. Dubaj nabízí nejvyšší budovu světa, krytou sjezdovku i levné zlato

Podívejte se na naši bohatou fotogalerii, zachycující to nejkrásnější z Dubaje
Zobrazit fotogalerii (18)
 

Dubaj, město Spojených arabských emirátů a zároveň jeden ze sedmi emirátů, patří mezi nejluxusnější města světa. Chlubit se obecně může také několika NEJ – je nejluxusnější, nejvelkolepější a vůbec největší budovy světa naleznete právě zde. Pojďte se podívat na netradiční obraz tohoto města. Co všechno vám dokáže nabídnout a na kolik vás může takový výlet přijít?

V Dubaji žijí více jak 2 milióny obyvatel a tím se stává vůbec nejlidnatějším městem Spojených arabských emirátů. Hned po Abú Dhabí také obsadila druhé místo, co se velikosti týče. Většinu obyvatel zde tvoří přistěhovalci, kteří sem přišli z jižní či jihovýchodní Asie, především za prací či byznysem. I proto původní obyvatelé SAE tvoří poměrně výraznou menšinu.

Téměř veškerý hospodářský, sociální, kulturní i politický život Dubaje se odehrává se odehrává v jeho hlavním městě, kde žije také až 98 % obyvatel emirátu. Mnoho zaměstnaných ve městě bydlí z důvodu nižších nájmů v sousedním emirátu Šardžá, který přiléhá až k branám města.

V minulosti to byla dvě samostatná města

Dubaj se nachází na pobřeží Perského zálivu, který je omýván Indickým oceánem. Hlavním městem tohoto emirátu je Dubaj, jež je označováno spíše Dubaj city, aby se odlišilo. Město je tvořeno čtrnácti městskými čtvrtěmi, z nichž ty nejznámější jsou Deira, Jumeirah a al-Satwa. V minulosti byla Dubaj rozdělena na dvě samostatná města, a to zejména díky zátoce, která jej rozpůlila na Deiru a Bur Dubaj.

Díky své poloze nabízí tato oblast vyšší teploty po celý rok, proto se sem vyplatí cestovat i v zimě. Ostatně podzim či zima je cestovatelům k návštěvě místních lokalit i doporučována, v létě totiž teploty dosahují i více jak 40 °C a spojením s vlhkostí mezi 80-90 % se tady můžete cítit spíše jako ve skleníku.

Levné nákupy na orientálních tržištích

Dubaj je proslulá po celém světě levnými nákupy, a to zejména věhlasných světových značek. Co rozhodně také stojí za podívanou, jsou místní orientální tržiště. Vůně lokálního koření a halekající prodavači dodávají tu správnou atmosféru celé Dubaji. Největším pokladem, který si odsud turisté odváží, je zlato v jakékoli podobě. Ať už to jsou náramky, prsteny nebo řetízky, všechno pořídíte za výrazně nižší ceny než v Evropě. Na tržištích seženete dokonce i lampy Alá Alladin, suvenýry ve tvaru velbloudů nebo také zdobené konvice na kávu či luxusní látky. Tržištím se říká Souk a podle toho, co se na nich nachází, se rozlišují například na Golden Souk (obchody se zlatem) nebo také Spice Souk (obchody s kořením).

Dubaj jako centrum zábavy

Dubaj skýtá kromě tržišť i obchodní centra, která nabízí zábavu a restaurace. Dokonce se může chlubit tím největším obchodním centrem na světě, Mall of Emirates, kde najdete více než 1 200 obchodů. Každý rok v zimě se v Dubaji koná Dubaj Shopping festival, kdy ceny veškerého zboží padají na minimum a vy zde pořídíte opravdu levně veškerou elektroniku, oblečení i šperky. Rozhodně tak stojí v tento čas za účelem nakupování do Dubaje vyrazit.

Netradičně Dubaj zaujme i svou lyžařskou krytou sjezdovkou – Ski Dubaj. Veškeré lyžařské vybavení si zde můžete vypůjčit a v teplotách i 35 °C vyrazit rovnou na svah!

Luxus na každém kroku

Dubaj se může pochlubit i jediným hotelem na světě se sedmi hvězdičkami - Burdž al-Arab, známým také pod názvem plachetnice. Blízko najdete dokonce i opravdu nádhernou pláž Jumeirah Beach s čistě bílým pískem. Uměle vytvořené výběžky ve tvaru palem, The Palms, doplňují celkový nádech místního luxusu. V Dolphin Bay si zase zaplavete s delfíny, navštívíte lachtany a užijete si vodní zábavu ve vodním parku Aquaventure Waterpark.

Další nej Dubaje tvoří v centru nejvyšší budova světa, věž Burdž Chalífa. Ta má 162 pater a tyčí se úctyhodných 124 metrů nad zemí. Pod tímto mrakodrapem se rozprostírá mj. tančící fontána stříkající vodu až do výšky 150 metrů a k tomu hraje místní hudba.

Do Dubaje na podzim i za 15 tisíc

Do Dubaje se vyplatí vyrazit v chladnějším období, teploty i tak tam budou vysoké. Výhodné jsou také ceny zájezdů, na podzim můžete takový nezapomenutelný výlet sehnat už za neodolatelných 15 000 korun, a to včetně na evropské poměry nadstandardního ubytování. Pokud si ale potrpíte na ten nejlepší servis a luxus, počítejte s částkou od 50 000 Kč na týden podle typu hotelu, vašich požadavků i třeba plánovaných místních výletů.

Vzpomínka na 11. září 2011: Největší teroristický útok, který změnil svět. Z trosek WTC bylo zachráněno pouhých 18 lidí. Více čtěte: ZDE.