V Česku je přes 8 000 Mini, těch původních jen necelá stovka

Mini je vhodné i pro řidiče, kteří touží po rychlé jízdě
Zobrazit fotogalerii (2)
 

V Česku jezdí přes 8 000 populárních britských vozů Mini. Těch původních z let 1959 až 2000 je ale jen necelá stovka, další připadají na první a druhou generaci nového Mini. Průměrný věk všech těchto vozů v Česku je deset let. Od uvedení prvního Mini na trh uplynulo tento týden 60 let.

Podle nezávislého analytika Antonína Šípka je v tuzemsku nejrozšířenější druhá generace nového Mini, která se vyrábí od roku 2007. Celkem je v tuzemsku registrováno 5 340 těchto vozů s průměrným stářím sedm let.

Některé i za téměř milion

Cena ojetých Mini na českém trhu začíná na zhruba 100 000 Kč za první generaci nového Mini. Původní Morris Mini lze v tuzemských autobazarech koupit nejčastěji přibližně o 100 000 korun dráž, ale některé kousky se blíží i milionu korun. Majitelé vozů se sdružují do téměř desítky klubů.

Podle odborníků vůz od začátku splňoval všechny požadavky své doby a současně nabízel další přednosti. Morris Mini v době vzniku nabídl hodně vnitřního prostoru s minimálními venkovními rozměry, čtyři sedadla pro cestující, dokonalé jízdní vlastnosti, vynikající spotřebu paliva a dostupnou cenovku.

Bezhlučné Mini

Mini, které na délku měřilo 3,05 metru a prodávalo se za maloobchodní cenu 496 liber, se podle odborníků hodilo na stísněná parkoviště a bylo pro všechny s omezeným rozpočtem. Díky jízdním vlastnostem bylo však Mini také často v hledáčku ambiciózních motoristů hledajících nejen kompaktní rozměry a vynikající hospodárnost, ale také sportovní výkony zejména v zatáčkách a individuální styl na silnici.

Budoucnost Mini je prakticky bezhlučná. Příští rok přijde elektrický model Mini Cooper S E s nulovými emisemi a výkonem 184 koní. Mini je od roku 1994 součástí koncernu BMW.

Klíčová slova: