Alternativní cesta, jak se lehce zbavit věcí a mít dobrý pocit. Blešáky, ale také moderní postupy

Bleší trhy jsou stále častější alternativou, jak se zbavit věcí, které už nechceme
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Sklep plný nepoužívaného harampádí, šatník nenošeného oblečení, starý nábytek po babičce či prostě hromada odložených knížek v banánových krabicích. Člověk za život nastřádá hodně věcí. Jednou však přijde moment, kdy by nejraději všechno vyhodil. V tu chvíli si však musí říci stop. Jsou totiž o hodně lepší způsoby, než něco hodit do kontejneru.

Ať už je to v rámci uklízení, stěhování či nových začátků, člověk často naráží na nekonečnou hromadu věcí, které už nepotřebuje. Sběrné dvory jsou jistě vítanou a jednoduchou alternativou. Jednoduše nacpete kufr automobilu a vše vysypete na další jinou, ale hlavně cizí hromadu.

Kromě toho, že je toto řešení pohodlné, není ani moc ekologické a už vůbec nelogické. Hlavně, když vyhodíte věci, které mohou sloužit někomu dalšímu. Svět a myšlení se však stále vyvíjí, a tak dnes existuje hned několik zajímavých alternativ, jak podobný problém proměnit v zábavu, seznámit se s novými lidmi a třeba si vydělat nějaké peníze. Jaké jsou možnosti dneška?

Klasický blešák

V naší kultuře má tento způsob prodeje nepopiratelnou tradici, a tak není překvapením, že s novou generací rostou nové způsoby. Ne vždy se musí jednat o monstrózní akci zlodějíčků, vetešníků a spekulantů, jako kdysi bývalo zvykem ve vysočanské Kolbence.

Obdobný blešák sice žije každý víkend stále v blízkosti vlakového nádraží Libeň, ale v hlavním městě se nabízí hned několik zajímavých alternativ. Každý měsíc se bleší trh koná na Letné, konkrétně na Řezáčově náměstí. Sousedské setkání často přerůstá v otevřený trh plný zajímavých kousků oblečení, knih, obrazů, ale vlastně čehokoliv, co vás ani nenapadne.

Stejně tak zajímavým místem pro bleší trhy je Tylovo náměstí a samozřejmě nelze vynechat loď AVOID na náplavce blízko Výtoně. Chcete se zbavit několika drobností za minimální cenu. Možností v Praze máte dost. Jen nebýt líný…

Bez peněz

Díky sociálním sítím se otevírají možnosti sdílení. Ne vždy totiž musíte na Facebooku sledovat jen to, kde, kdo je na dovolené či co měl dneska k obědu. Stále více se rozrůstající fenomén jménem Swap je zajímavou platformou, kde obchodujete bez peněz.

Chcete květinky, čokoládu nebo kávu? Stačí něco nabídnout a můžete měnit. Jak kdysi kluci měnili hokejové kartičky, tak dnes dospělí mohou měnit šaty za akvárium či psí granule za knihu o koních. Swapovat je možné vše za cokoliv, jak uznáte za vhodné.

Sociální sítě samozřejmě nabízejí i možnosti normálního prodeje, kde můžete za dostupnou cenu získat zajímavý kus nábytku či třeba rovnou pračku. Inzerce v Annonci už to má za sebou a Market na Facebooku či na seznam.cz najdete sbazar. Pokud jde o oblečení, existuje virtuální podoba butiku s vlastním oblečením jménem Vinted.

Nemusíte se zdlouhavě prohrabávat v second handech nebo zatěžovat přírodu nesmyslným nákupem oblečení ve velkých řetězcích obchodních domů. Vinted je příjemnou alternativou, jak si najít, co se vám líbí, a získat vše za přijatelnou cenu. Zbožím sice zaměstnáte většinou poštu, ale kdo není lenochem, klidně si může smluvit schůzku na předání věcí.

Byť mají sociální sítě někdy tendenci lidi vzdalovat od reality, podobné otevřené prostory pro vyměňování či prodej všeho možného naopak lidi spojuje a seznamuje. Na pravý blešák to však nemá.