Tři podoby tureckého pobřeží: Odpočinek, romantika i dobrodružství

Turecké pobřeží
  |  Komerční sdělení

Pobřeží Turecka omývají dvě moře – Egejské a Středozemní. Už to nám dává tušit, že se kolem pevniny nacházejí rozmanité scenérie. Nejčastěji asi znáte plně vybavené písečné pláže u dovolenkových letovisek. K vidění je toho ale víc.

1. Písečná klasika pro rodiny s dětmi

Jemný písek, azurové moře, postupný vstup do moře. Mnoho rodičů při výběru letní dovolené hledá rovnou „dovolená Turecko“, tahle země je totiž pro rodiny jako dělaná. Na vrcholu oblíbenosti se drží především Antalya a její blízká sestra Alanya u Středozemního moře, které jsou známé svými písečnými plážemi a nepřeberným množstvím aktivit. Zabavíte tady batolata i puberťáky. Buďto zažijí trochu adrenalinu na pobřeží při vodních sportech, nebo se vydovádí v místním aquaparku, dinoparku a na jiných zábavných místech.

2. Romantici míří do Bodrumu

Město na stejnojmenném poloostrově si přes svou popularitu stále zachovává poklidnou atmosféru. Vyhledávají ho především páry toužící po pohodové dovolené. Jen si představte ty procházky kolem středověkého hradu, který se tyčí nad přístavem. Spolu se můžete zasnít, jak to tady asi vypadalo v době jeho největší slávy. Večery si vychutnáte i ve zdejších podnicích společně s místními specialitami a výhledem na Egejské moře. A koupání? Na poloostrově najdete plně vybavené městské pláže i romantičtější zákoutí s minimem lidí.

3. Když hledáte přírodní unikáty

Pokud toužíte po tom, aby vaše dovolená nabídla i krásy přírody, vyhledejte město Dalyan na konci Egejské riviéry. Najdete tu jedinečné místo – Pláž Iztuzu, která vytváří mezi deltou řeky Dalyan a mořem 4,5 km dlouhý pás jemného písku. Co je však ještě zajímavější, je fakt, že se zde nachází jedno z hlavních hnízdišť karet obecných ve Středozemním moři. Navzdory tomu, že je pláž chráněna jako důležitá přírodní oblast, koupat se tu můžete. Není to však jediné zajímavé místo, které lze z Dalyanu poznat. V blízkosti se nachází jedno z největších jezer v Turecku (Köycegiz Gölü), a za tři hodiny jízdy se dostanete k Pamukkale, což jsou bílé travertinové kaskády s mineralizovanou vodou představující přírodní světový unikát a hlavně náramnou podívanou.

 

Jak vidíte, pobřeží Turecka uspokojí různé typy cestovatelů a rozhodně neplatí, že je vhodné jen pro pasivní opalování na pláži. Pokud máte duši romantika nebo objevitele, přijdete si tu také na své. Výhodou této destinace je fakt, že se zájezdy dají sehnat za výhodnou cenu. Při hledání vám dobře poslouží např. vyhledávač dovolených Skrz.cz, který vám srovná nabídky od více cestovních kanceláří, a vy tak snadno vyberete tu nejlepší.