Archeologická senzace v Jižní Americe. Našly se 1 400 let staré lodě

V Tíwanaku objevili 1 400 let staré lodě
 

Archeologové našli v ruinách bolivijského předkolumbovského města Tíwanaku více než 1 400 let staré lodě. Objev byl učiněn v areálu chrámu Kalasasaya v rámci výzkumného, konzervačního a revitalizačního projektu podporovaného UNESCO.

Tíwanaku leží asi 75 kilometrů od bolivijské metropole La Paz, poblíž jižního břehu jezera Titicaca. Město bylo duchovním a politickým centrem a jednou z nejvýznamnějších předhispánských kultur. V roce 2000 bylo naleziště zařazeno na seznam UNESCO, tehdy společně například s olomouckým barokním sloupem Nejsvětější Trojice.

Mary Luz Choqueová, pomocná archeoložka archeologického centra Tiahuanaco, AP řekla, že kruhové uspořádání, v němž byly nalezené předměty zakopány, naznačuje, že šlo o součást oběti při pohřbu urozené osobnosti.

Starověké město

Nalezená plavidla pocházejí z období říše Tíwanaku III, tedy z období mezi roky 400 až 600 našeho letopočtu, uvedl ředitel centra Julio Condori. Nálezy zahrnují také zobrazení ryb a ptáků.

Condori řekl, že první objevy umožňují přehodnotit "skutečnou funkci chrámu Kalasasaya a nově definovat interpretaci jeho původu".

Čtyři archeologové a více než 50 dalších výzkumníků prováděli v lokalitě vykopávky 15 dní a pokračovat chtějí dalších šest týdnů. Poté o nálezech připraví konečnou zprávu.

Starověké indiánské město Tíwanaku bylo vybudováno v nadmořské výšce 4 000 metrů a rozkládalo se na území o rozloze 600 hektarů; v jeho zdech žilo přes 100 000 lidí.