Duhové stavby: Ikonická budova MICA v Singapuru si právem zaslouží obdiv

Budova MICA v Singapuru s 927 barevnými okenicemi
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Na celém světě je rozeseto mnoho nejrůznějších budov i jiných typů staveb, ozdobených motivem duhy (anglicky rainbow). Stavby, jež svou barevností, i jinak - a mnohdy velmi vynalézavě - reflektují naše sepětí s přírodou, bývají vyhledávanými turistickými atrakcemi. Ale existují i některé málo známé, které na své objevení teprve čekají. K nejobdivovanějším patří budova MICA v Singapuru, jež je současně chráněnou kulturní památkou.

Není mnoho obdivovanějších přírodních úkazů, než je duha. Jak asi každý ví, vznik tohoto optického jevu, jenž má podobu barevného oblouku na obloze, je podmíněn současným slunečním svitem a přítomností vodních kapek v atmosféře (obvykle právě ustávajícího deště).

Dešťové kapky způsobují lom paprsků slunečního světla pod různými úhly, čímž se světlo nám jako pozorovatelům zobrazí v celé své nádheře duhového spektra - obvykle však ne víckrát než několikrát do roka. Není proto divu, že lidé často aplikují barvy převzaté z duhy na celou řadu věcí, které vytvářejí a kterými se obklopují - včetně staveb.

Domy, domky, fasády

V mnoha světových městech, ale i v malých vesničkách, lze nalézt ulice a čtvrtě, kde jsou domy ozdobeny motivy duhových barev. Mnohdy takové lokality časem získají věhlas a stanou se vyhledávanými turistickými objekty; příkladem mohou být uličky v Amsterdamu, Londýně, Kodani nebo duhové domy v Utrechtu (Houten - Utrecht), v Benátkách (ostrůvek Burano), či třeba obytný dům s motivem obří duhové včelí plástve v německém Halle. Známý je také Katwise Calico house v USA ve státě New York - samostatně stojící farmářský dům z roku 1840, který umělkyně Kat O‘Sullivan koupila v roce 2009 a ozdobila nejen jeho vnější fasádu, ale i celý interiér v duhových barvách.

V Praze nalezneme rozlehlou moderní budovu s motivem duhových barev na fasádě ve Vršovicích - na adrese Kodaňská 1441/46 zde sídlí administrativní a obchodní objekt 4D Center. Mnoho takových objektů je ale i v severoamerických metropolích a jinde ve světě. Pro fotografa je největším zážitkem zachytit takovou stavbu se skutečnou duhou na obloze.

Budova MICA v Singapuru

Krásnou a vkusnou kreaci na duhové motivy představuje administrativní budova MICA v Singapuru (Ministry of Communications & Information). Okenice na 927 oknech klasické stavby z roku 1934 (dříve „Old Hill Street Police Station“, později národní archiv, dnes ministerstvo) jsou natřeny v celé škále duhových odstínů, takže budova, jakých jsou ve světových městech jinak tisíce, doslova září a přitahuje svou jedinečností fotografy a turisty z celého světa.

Od roku 1998 je budova národní kulturní památkou Singapuru - Lvího města. Ale nejen ona; jedno z nejkrásnějších měst Asie nabízí mnohem více - například úžasné stavby ArtScience muzea nebo koncertní halu Esplanade.