Kde žijí nejšťastnější lidi na světě? Odpověď hledejte na severu Evropy

Norsko má mnoho úžasných výhod, a proto jsou zde obyvatelé šťastní
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podobné žebříčky jsou pouze orientační a měřit plnohodnotně štěstí v podstatě nejde. Jsou však vodítka, která nám pomohou se zorientovat. Třeba v místě, kde právě probíhá válka, se zcela jistě nežije úplně s úsměvem na rtech. OSN však zná poměrně přesnou odpověď na otázku, kde jsou nejšťastnější lidi na světě…

Každoročně Organizace spojených národů (OSN) zveřejňuje poměrně diskutabilní žebříček nejšťastnějších zemí na světě. Jedná se o projekt s názvem Cíle udržitelného rozvoje. Vše se hodnotí na základě příjmu, svobody, střední délky života, sociální podpory, důvěry a velkorysosti místních obyvatel. Jak v tomto přehledu dopadla Česká republika?

Země tisíce jezer

Už název napovídá, že se jedná o stát, který se má rozhodně čím chlubit. Finsko se však na vrchol žebříčku nedostalo jen díky nádherné přírodě. V první řadě jsou hlavně velmi spokojení jeho obyvatelé.

Vysoké daně se jim vrací silnou sociální podporou a velká část Finů důvěřuje svojí vládě a politikům. Zároveň je zde u mnohých cítit velký pocit svobody a zcela přirozeně se starají jeden o druhého.

Když k tomu připočteme i úžasné přírodní scenérie, pestrou krajinu a fakt, že i přestože se jedná o osmý největší stát Evropy, mohou se chlubit nejnižší hustotou osídlení v celé Evropské unii.

Opilý jako Dán

Nikoli však alkoholem, ale štěstím, alespoň tak to vypadá podle hodnocení OSN. Dánsko je země, kde stále vládne monarchie, ale stejně tak jako ve Finsku zde platí všichni občané vysoké daně. Peníze však nekončí ve stoce mafie a korupčních kauz místních politiků.

O Dánsko je velmi dobře postaráno, a to po všech stránkách. Vyhlášený je koncept architektury a urbanismu, který můžeme plně a funkčně vnímat v hlavním městě Kodani.

Silná demokracie a rozvinutá ekonomika i sociální systém z Dánska dělají jednu z nejrozvinutějších zemí na světě. Není tak náhoda, že právě oni jsou na druhém místě žebříčku nejšťastnějších zemí podle OSN.

Nory Norům

Vlastnit ropu nemusí být zárukou štěstí. Stačí se podívat na státy Blízkého východu. Norsko se však k tomuto bohatství postavilo s rozumem a místo bláznivých investic a sebestředné chlouby se pustilo do práce na propracovaném ekonomickém a sociálním systému.

Výsledkem je třetí místo v žebříčku nejšťastnějších zemí na světě. Nízká úroveň kriminality, vysoké platy, velmi dobrá sociální péče, dobrý vztah k životnímu prostředí a lidé, kteří většinou vždy pomohou.

Norsko se v mnoha ohledech může zdát jako ideální země pro život a mnozí to také tak vnímají. Kdo si tam myslí, že ke štěstí jsou potřeba písčité pláže, je na omylu. Lidé ve skandinávských zemích jsou prostě nadmíru spokojení.

A co my?

Česká republika se podle výše zmíněných kritérií umístila na dvacátém místě. To vůbec není špatné a ve výsledku si sami můžete položit stejné otázky, které klade ve svém průzkum OSN.

Cítíte se svobodní, finančně a sociálně dobře zajištění? Cítíte se v České republice šťastní? První desítka žebříčku je velmi vyrovnaná a státy jako Island, Švédsko, Nizozemsko, Švýcarsko, Kanada, Rakousko, Nový Zéland jsou ještě nedostižným snem. Ten se však neplní zničehonic.

K tomu je nutné přispět svojí vlastní občanskou aktivitou, alespoň tak člověk vytváří tlak na sebe a na politické reprezentanty, kteří jsou za naše štěstí často ve velké míře zodpovědní.