Láska za miliardy a další infekce: Nejslavnější počítačové viry

Některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory na disku), mnoho jiných virů je relativně neškodných, popřípadě pouze obtěžujících
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Jsme závislí na počítačích, telefonech a heslech. Jenže prakticky od začátku počítačů se objevují viry, které způsobují nemalé potíže a mohou nás stát všechny peníze. Jednoho dne třeba zjistíte, že máte „vyluxovaný“ účet. Které viry patřily mezi „průkopníky“?

Při letmém pohledu do historie je zajímavé zaměřit se na přehled těch nejnebezpečnějších počítačových virů. Jejich legrační názvy však vůbec nekorespondují s tím, jakou paseku dokážou způsobit

I love you

Dodnes se jedná o jeden z nejznámějších virů, který se kdy v počítačích uživatelů internetu objevil. Název I love you je vlastně určitým druhem kybernetické provokace. Tento virus během jedné noci zasáhl deset procent všech tehdejších uživatelů internetu, což v řeči peněz znamenalo škody ve výši 5,5 miliardy dolarů. 

Nakažená zpráva se šířila skrze e-mail s předmětem LOVE-LETTER-FOR-YOU. Útok na city vyšel a po otevření e-mailu se tento „romantický“ vir automaticky rozeslal na všechny e-mailové kontakty v adresáři. Miliony lidí na světě se tak ze zoufalé důvěřivosti staly obětí nepříjemné hry, která pro mnohé skončila fatálně. 

Viry jsou dnes tak sofistikované programy, že dokážou zhroutit celý počítačový systém. Dokladem toho je nemocnice v Benešově, kterou na konci roku 2019 napadl ruský počítačový virus Ryuk a ochromil chod všech oddělení. Nemocnice tehdy vyčíslila provozní ztráty částkou 38 milionů korun.

Melissa

Krásné ženské jméno v sobě skrývá opravdovou bestii. Počítačový vir Melissa se stejně jako I love you šířil skrze e-mailovou schránku. Tu dokázal doslova zahltit novými zprávami, takže se celá poštovní schránka nenávratně ucpala infikovanými e-maily. Paradoxně se Melissa do mailu šířila skrze programy Microsoftu, jako je Word a Excel. Pokud byl jeden z těchto dokumentů infikován, následné otevření znamenalo lavinu masového generování infikované pošty. 

Solar Sunrise

Původně se vláda domnívala, že tvůrci záškodného viru Solar Sunrise jsou hackeři z Iránu. Pod lampou je však největší tma, říká slavné přísloví. Dva mladí Američané totiž tohoto internetového škůdce vytvořili tak, aby prolomil vládní vojenské bezpečnostní systémy.

Celkem jich tento vir infikoval 500 a vlastně díky těmto dvěma mladíkům musela vláda USA začít reformovat svůj přístup k podobnému ohrožení citlivých a přísně tajných materiálů. Prolomení a ovládání přísně tajných složek je dodnes jedním z největších hackerských úspěchů. 

Morris

Jedná se o jeden z prvních virů, které se šířily skrze internet, a to už v roce 1988. Autorem byl dnes legendární hacker Robert Morris. Jednalo se také o jeden z prvních mediálně známých případů kybernetického zločinu v historii lidstva. Sám autor, který tohoto červa vytvořil, aby neškodil, ale zjistil velikost a rozsah tehdejšího internetu, dostal tříletou podmínku a 400 hodin veřejně prospěšných prací. Dnes je slavná disketa součástí bostonského muzea vědy. 

Zdroje: history-computer.com, cnn.com, forbes.com, fbi.gov

KAM DÁL: Co když se umělá inteligence naštve? „Mám velké obavy, že mě někdo vypne,“ řekl počítač, v Googlu nastala panika.