Mrtvá těla na ulicích lemují trosky. Takhle to teď vypadá na Ukrajině

Na ukrajinská města dopadají ruské rakety, lidé umírají na ulicích a budovy se mění v trosky
  |   reportáž

Ve čtvrtek ráno ohlásil Vladimir Putin invazi ruských vojsk na území Ukrajiny. Budovy v zemi se mění na ruiny a na ulicích leží mrtví vedle kráterů, které po sobě v asfaltu zanechala ruská palba. Není to pěkný pohled a upozorňujeme, že následující záběry jsou drastické.

„Rozhodli jsme se spustit zvláštní vojenskou operaci zaměřenou na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ prohlásil ruský prezident ve vysílání televize Rossija 24.

Nejhorší obavy země se naplnily. Ukrajinci v České republice, kteří mají ve válečné zóně své rodiny, se jim od rána snaží dovolat, ne vždy úspěšně. „Hrozně se bojím,“ potvrdila Čtidoma.cz Ukrajinka žijící v České republice. Přála si změnit jméno, říkejme jí tedy paní Alina. Její rodina je v Kyjevě, nemá o nich žádné zprávy.

Umaň

Následující video obsahuje drastické záběry.

 

 

Video zachycuje dnešní ráno v ukrajinském městě Umaň, které se nachází zhruba 210 km jižně od Kyjeva. Na záběrech můžeme vidět pravděpodobně mrtvého cyklistu přikrytého kusem látky, který nejspíše podlehl znaněním způsobeným ruskou raketou. Ta po sobě zanechala díru v asfaltu o několik metrů dále.

Kyjev

Takto to vypadá o několik stovek kilometrů dále, v hlavním městě Ukrajiny, v Kyjevě. Ruské útoky zdemolovaly tamní budovy a zasypaly ulice sutí a kusy dřevěných trámů. Následující fotografie a videa naší redakci poskytla paní Alina včetně popisu, co se na nich odehrává.

S vyprošťováním potencionálních obětí vzdušných útoků pomáhají hasiči

Takto to vypadá v centru hlavního města Ukrajiny. Centrum Kyjeva zahalil dým z dopadajících raketových střel. 

Napadená místa prozrazuje hustý dým

Čuhujiv

Podobně vypadají i další města v zemi, výjimkou není ani Čuhujiv, město ležící zhruba 35 km východně od Charkova, kde se hasiči z trosek paneláků, které byly zdemolovány ruskými útoky, snaží vysvobodit jejich obyvatele.

Na videu pod hromadou sutin leží mrtvý nebo těžce zraněný člověk. Hasiči se probírají troskami uvnitř naprosto zdemolovaného pokoje v ukrajinském panelovém bytě. Záběry také zobrazují seniorku, která je z trosek tamního paneláku odváděna dobrovolníkem a podle patrných známek krve na obličeji lze soudit, že byla při útoku zraněna.

Toto video nám poskytla paní Alina, poslali jí ho její ukrajinští přátelé. Znovu upozorňujeme, že video není pro slabé povahy.

Charkov

Druhé největší město Ukrajiny Charkov se snaží odrazit útoky ruské armády. „Na videu je možné vidět, jak jeho obyvatelé nedaleko hranic města zastavili ruského vojáka,“ uvedla pro Čtidoma paní Alina. I toto video jí poslali přátelé z Ukrajiny. Znovu upozorňujeme, že video není pro slabé povahy.

 

KAM DÁL: Krymský most jako vrchol ruské propagandy. Miliardové dílo otevíral Putin jako řidič kamionu.

Klíčová slova: