Narodilo se jehně se vzácnou vadou. Ta může postihnout i člověka, varuje expert

Narodilo se jehně trpící kyklopií. Tato vrozená vada se ale bohužel neslučuje se životem
  |   zajímavost

Narozené jehně mělo místo dvou očí jen jedno, a to uprostřed hlavy. Připomínalo bájné stvoření. Dr. Karan Rajan vysvětlil, co vadu způsobuje, a varoval, že se nevztahuje pouze na zvířata. Také se vyjádřil k tomu, co po takové diagnóze následuje.

Video zobrazující jehně připomínající bájné kyklopy, tedy bytosti jen s jedním okem, obletělo internet. Jehně mělo totiž, podobně jako kyklopové, pouze jedno oko uprostřed hlavy. Bohužel se ale nejedná o ojedinělou anomálii, ale o známou vrozenou vadu. Tato genetická mutace se nazývá kyklopie a může postihnout i člověka.

Známý chirurg Dr. Karan Rajan, kterého na sociálních sítích sledují miliony, vysvětlil, o co přesně se jedná a co tuto vadu způsobuje. „Tohle se může stát i u lidského plodu, jde o vadu s názvem kyklopie,“ řekl v příspěvku.

„Je to hodně vzácný vrozený defekt, který způsobuje, že se mozek dítěte nerozdělí na dvě půlky, nevytvoří tak dvě mozkové hemisféry,“ vysvětlil.

„To ovlivňuje také oči dítěte. Ty se totiž také nerozdělí do jednotlivých očních jamek, ale zůstanou spojené,“ uvedl ve videu.

Nakonec ale také uvedl smutný fakt, a to, že tento defekt bohužel není slučitelný se životem. Dítě s kyklopií tedy bohužel nelze zachránit. Reagoval tak na dotazy lidí, kteří nechápali, proč nikdy nikoho s kyklopií neviděli.

Nakonec ještě zmínil, že některá muzea uchovávají nedonošené lidské plody trpící kyklopií jako exempláře a jedním dechem toto chování odsoudil jako neetické.

Prostor pro komentáře se zanedlouho zaplnil otázkami, jestli není čerstvě narozené jehně ve videu v bolestech. Dále se také pod příspěvkem objevily úvahy o tom, jestli kyklopie náhodou není důvodem, proč se v nejrůznějších pověstech a mýtech objevili bájní kyklopové.

 

@dr.karanr Cyclopia #learnontiktok #schoolwithdrkaran #factorcap ♬ Moonlight Sonata: Adagio Sostenuto - Beethoven

 

 

KAM DÁL: Jak na spánek v letním počasí. Řada z nás dělá velkou chybu.

Klíčová slova: