Největší socha světa na prodej. Indický podvodník ji chtěl vydražit na internetu

Největší socha na světě byla na prodej
 

Policie v Indii obvinila neznámého podvodníka z pokusu prodat na internetu Sochu jednoty zpodobňující indického politika Sardára Vallabhbháího Patéla. Prodejce tvrdil, že výtěžek poputuje do fondu na podporu nemocnic v době šíření koronaviru. 

Za památník, který stojí v indickém státě Gudžarát asi 400 kilometrů od Bombaje a se svou výškou 182 metrů představuje nejvyšší sochu na světě, chtěl v přepočtu přibližně 100 miliard korun.

Podle indického serveru Business Line umístil pachatel svoji nabídku minulý týden na internetovou platformu OLX pro prodej a nákup použitého zboží. Podvodník přitom tvrdil, že peníze z prodeje půjdou do speciálního fondu na podporu nemocnic ve státě Gudžarát a nákup zdravotnického vybavení potřebného pro pacienty s koronavirem. Zvláštního inzerátu si ale všimla organizace, která má na starosti správu památníku, a informovala policii.

Indická nezávislost

Sardár Vallabhbháí Patél byl jedním z čelných představitelů Indického národního kongresu a sehrál klíčovou roli v boji za indickou nezávislost. V letech 1947-1950 zastával funkci prvního ministra vnitra nezávislé Indie. Jeho socha, postavená na ostrově na řece Narmada, byla odhalena v roce 2018. Je přibližně dvakrát tak velká jako americká Socha svobody, která i s podstavcem měří 93 metrů.

KAM DÁL: Hrozba další pandemie. OSN apeluje na celosvětový zákaz trhů s živými a mrtvými zvířaty.

 

Klíčová slova: