Nezničitelné jídlo z McDonaldu: Na Islandu poslední cheesburger vystavují už deset let

Americký řetězec rychlého občerstvení opustil po šestnácti letech působení Island v roce 2009
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neobvyklou turistickou atrakci mají v hostelu Snotra House v jižní části Islandu. Ve skleněné vitríně tu vystavují údajně poslední cheesburger, který se na ostrově prodal. Plátek masa se sýrem mezi dvěma houskami a porci hranolek si v roce 2009 koupil Hjörtur Smárason krátce před uzavřením poslední restaurace s rychlým občerstvením řetězce McDonald's na Islandu. Rozhodl se schovat si jej, protože byl zvědavý, co je pravdy na legendách o tom, že se jídlo z McDonaldu jen tak nezkazí.

Po deseti letech vypadají cheesburger a hranolky stále dobře. Přesvědčit se o tom mohou zájemci z celého světa. Kromě návštěvy hostelu mohou postupnou zkázu jídla z fastfoodu sledovat také živě na internetu. Denně této možnosti využije podle majitele hostelu 400 000 lidí.

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's opustil po šestnácti letech působení Island v roce 2009 kvůli celosvětové hospodářské krizi, která tvrdě postihla i tento ostrov na pomezí Atlantského a Severního ledového oceánu. Na konci října 2009, krátce před uzavřením posledních tří poboček restaurace, si Hjörtur Smárason koupil cheesburger a hranolky a umístil je pod skleněný zvon. Vše uschoval ve své garáži a čekal.

Klidně si udělejte selfie

"Slyšel jsem o tom, že se jídlo z McDonaldu nikdy nezkazí, tak jsem prostě chtěl sám zkusit, jestli je to pravda, nebo ne," řekl Smárason v roce 2012, kdy bylo jídlo z fastfoodu vystaveno v Islandském národním muzeu. "Rozhodl jsem se ho koupit kvůli jeho historické hodnotě," dodal v rozhovoru nyní, deset let od nákupu, který ho nejen na Islandu proslavil.

Po zastávkách v Smárasonově garáži, Islandském národním muzeu a hotelu v Reykjavíku je nyní "poslední cheesburger z McDonaldu prodaný na Islandu" k vidění v hostelu v jihoislandské vesničce Thykkvibaer. Kromě popisku je u něj také výzva, aby si s ním zájemci udělali selfie.

"Přijíždějí lidé z celého světa, hlavně v létě, aby si s hamburgerem udělali fotku," uvedl Sigurdur Gylfason, majitel hostelu Snotra House.

Velmi odolné jídlo

K odolnosti svého jídla se už v roce 2013 vyjádřil také americký řetězec rychlého občerstvení. Podle něj je k tomu, aby se rozložilo, třeba splnit "určité podmínky", především dosáhnout určité vlhkosti. Když Smárason umístil jídlo pod skleněný zvon, zamezil přístupu vlhkosti, a bakterie a plísně se tak nemohly množit. "Bez vlhkosti jídlo zkrátka vyschne," potvrdil v rozhovoru vědec z potravinářské fakulty Islandské univerzity Björn Adalbjörnsson.

V současnosti se společnost McDonald's nechystá na Island vrátit, hostel Snotra House se tak nemusí bát, že by Smárasonův artefakt přišel o titul posledního prodaného cheesburgeru z McDonaldu na Islandu.

Klíčová slova: