Teloxys aristata je skvělou rostlinou pro modeláře. "Mořská pěna" vypadá jako skutečný strom

Rostlina Teloxys aristata dorůstá výšky 30 - 35 cm
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Při stavbě modelové krajiny nebo architektonických modelů se často používají různé napodobeniny stromů a jiné vegetace - některé velmi zjednodušené (často záměrně), jiné realistické. Rozhodnutí, jakými druhy listnatých či jehličnatých stromů bude model osázen, nemusí být vždy jednoduché. Na výběr je ale dnes mnoho umělých výrobků v kombinaci plastů a netkaných textilií nebo produkty skutečně přírodní. Jedním z těch nejzajímavějších je pouštní rostlina Teloxys aristata, používaná i v suché květinové vazbě.

Mořská pěna - sea foam - se rostlině Teloxys aristata říká v anglicky mluvících zemích. Pro nás zní toto pojmenování trochu podivně. Tato rostlina totiž pravděpodobně pochází z pouště Gobi, obrovské vyprahlé oblasti zasahující ze severní Číny až do jižního Mongolska, takže s mořem nemá nic společného, ale zato je dobře přizpůsobena pro zvládání období sucha.

Její výskyt byl zaznamenán i v oblasti Uralu. Objevil a pojmenoval ji v roce 1834 francouzský botanik Christian Horace Benedict Alfred Moquin-Tandon (*7. 5. 1804 v Montpellier - 15. 4. 1863 v Paříži) a jsou pro ni známé latinské názvy Chenopodium aristatum, Dysphania aristata, Atriplex aristata, Lecanocarpus aristatus, Chenopodium minimum nebo Chenopodium sinense.

Jak na pěstování?
Teloxys aristata roste na slunných stanovištích v písčitých či hlinitopísčitých půdách, přičemž nevyžaduje příliš vydatnou zálivku. Rostliny zpočátku rostou pomalu, ale je pro ně typické, že s blížící se dobou květu náhle růst zrychlí. Nejlepší způsob, jak jim udržovat přiměřené podmínky, je pěstovat je ve skleníku. Zcela ojedinělý výskyt jedné rostliny byl dokonce zaznamenán na volném prostranství u přístavu Gent - šlo zřejmě o případ zavlečení semen lodní dopravou z Asie do Evropy.

Rostliny jsou jednoleté, ale v dalším roce znovu nasadí výhonky nových rostlin, pokud se nechají jejich semena volně ležet. Výsev se provádí na jaře a rostliny se sklízejí v období srpna až září. Jejich květy jsou poměrně malé a po usušení se jednotlivé větvičky rostlin využívají především kvůli své okrasné formě. Zpočátku jsou zelené, později se jejich barva mění do odstínů červených a hnědožlutých.

Využití v dekoracích

Trvalka, která dorůstá výšky kolem 30-35 cm, nachází využití v zahradách jako doplněk klasických druhů i v květinových aranžmá. Nejoblíbenější využití ovšem nachází u modelářů a na architektonických modelech, kde se užívají jednotlivé větvičky o výšce kolem 15 cm k výrobě keřů a stromů v krajině - umělé produkty začali rostlinou Teloxys aristata jako první v největší míře nahrazovat holandští a belgičtí modeláři.

Rostlina je zajímavá právě tím, že má mnoho drobných větviček, velmi složitě propletených, takže připomíná skutečný strom, zmenšený do miniaturního měřítka. Je možné ji ponechat v přírodní barvě, kdy usušená vypadá reálně jako podzimní strom, nebo se dá upravit nástřikem barvou a případně zpevnit sprejem na umělé rostliny, neboť její subtilní větvičky se snadno lámou.

Bohatší olistění (stromu v letním období) je možné imitovat některým z produktů pro individuální výrobu modelové vegetace - např. od firmy Woodland Scenics. Sušená větvička Teloxys aristata se nastříká lepidlem ve spreji a následně se zasype přiměřeným množstvím volně dodávaných zelených lístků (ve formě hrubšího prášku). Na výběr jsou barvy lístků od zelenožluté přes jarní zelenou až po pozdní léto s převládající tmavě zelenou a podzim s tóny přecházejícími od žluté přes oranžovou po červenou a hnědou. Je zcela jisté, že tento přírodní produkt vykoná neocenitelnou službu v rámci přiblížení vzhledu modelu nebo dioramatu (ať již se železniční, automobilovou nebo vojenskou tematikou) skutečnosti, případně doplní a pozvedne i vzhled architektonického modelu, jehož součástí je návrh zahrady, aleje, botanické expozice apod.