Tma, chlad, šílený tlak: Život na nejhlubším místě světa je překvapivě pestrý

CT sken hlubokomořské terčovky z Mariánského příkopu
  |   zajímavost

V Mariánském příkopu, nejhlubším místě na planetě, je takový chlad, tlak a tma, že jde o stejně nehostinné místo, jako je ve vesmíru. Vědci přesto našli v těchto temných hlubinách živé tvory.

Dřívější vědecké expedice objevily v těchto drsných podmínkách překvapivě rozmanitý život. „Živočichové žijící v nejhlubších částech Mariánského příkopu přežívají v naprosté tmě a extrémním tlaku,“ uvedla Natasha Gallo, doktorandka na Scripps Institution of Oceanography, která studovala videozáznamy z expedice slavného filmaře Jamese Camerona do příkopu v roce 2012. Život v této oblasti přitom nikdo nečekal z mnoha důvodů.

Není zde potrava a světlo

„Potrava v Mariánském příkopu je velmi omezená, protože propast je daleko od pevniny. Suchozemský rostlinný materiál se na dno příkopu dostane jen zřídka,“ řekla Gallo pro Live Science. Mrtvý plankton z povrchu musí klesat tisíce metrů, aby se dostal na dno. Zkrátka přežívání jakéhokoliv organismu v takovém extrému je unikátní dílo přírody.

V Mariánském příkopu žijí jednobuněčné organismy, jako jsou xenofóry, amfipodi a malé mořské okurky. Jednobuněčné xenofyry připomínají obří améby a živí se tím, že svou potravu obklopují a následně svým tělem pohltí. Amfipodi jsou zase lesklí krevetkovití mrchožrouti. Jak mohou přežívat v Mariánském příkopu, bylo dlouho záhadou, protože jejich schránky se ve vysokém tlaku snadno rozpouštějí. V roce 2019 však japonští vědci zjistili, že amfipodi používají ke zpevnění své schránky hliník získaný z mořské vody.

V nejhlubším místě světa kupodivu najdeme i ryby, konkrétně terčovky rodu Pseudoliparis swirei (přezdívaná také mariánská šnečí ryba), měří asi 10 cm a v určitých částech příkopu je dominantním dravcem. Byla natočena i v hloubce přibližně 8 000 metrů, což z ní činí také nejhlouběji žijící rybu, kterou kdy člověk zaznamenal. V Mariánském příkopu jde o největšího dravce, nic většího už v takto extrémních hloubkách nejspíš nenajdeme.

Zdroj: livescience.com

KAM DÁL: Extrémní podmínky nevadí ani takovým želvuškám.

Klíčová slova: