Toxoplazmóza v těhotenství: Kočka z domu pryč nemusí

Kočka může být v těhotenství prospěšná (tlumí stres a úzkosti), ale je třeba nastavit pravidla a přenechat čištění kočičí toalety jiným
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Devět měsíců se zmítáte v obavách, jestli dítě donosíte, jestli bude zdravé, nenarodí se předčasně, genetické testy dopadnou na jedničku a nenastanou komplikace při porodu, které by vedly k akutní sekci. Na mušce bývají i kočky. Toxoplazmóza může totiž plod ohrozit. Je ale nutné zbavit se zvířete nadobro? 

Toxoplazmóza je infekční onemocnění způsobené prvokem Toxoplasma gondii. U většiny koček probíhá bez příznaků, zvíře se nakazí a beze změn žije dál. Nemusí se projevit žádné fyzické odchylky ani zdravotní problémy, jako jsou potíže se zažíváním, váhové výkyvy, bolesti, línání nebo záněty. Možná proto je obvyklé házet všechny kočky do jednoho pytle a většina žen se po otěhotnění začíná mít před kočkami na pozoru. U dospělých zvířat je riziko nákazy minimální, zpravidla se týká jen koťat do půl roku věku. Pak organismus, který byl vystaven infekci, nemoc utlumí a nenechá ji propuknout v plné síle (zápal plic, průjmy nebo výtoky z nosu a očí). Toxoplazmóza je navíc stejná jako neštovice, objeví se jen jednou. V těhotenství byste měla dodržovat tři jednoduchá pravidla. Pak se nemusíte na čas svého mazlíčka vzdát, abyste ochránila sebe a plod. 

Nemoc se prokáže přes vajíčka ve stolici. Může být zjištěna také náhodným vyšetřením u veterináře.

Čištění kočičí toalety přenechte druhým 

Parazit se vyskytuje především ve stolici, a tak je manipulace s kočičími exkrementy pro těhotné ženy riziková. Stačí krátký kontakt a téměř okamžitě dochází k přenosu infekce. Po dobu těhotenství a citlivého období šestinedělí přesuňte tuto agendu na jiného člena rodiny a dbejte na to, aby bylo stelivo čisté a suché

Nehrajte si na hrdinku. Nákaza v prvním trimestru může vést k potratu, v pozdější fázi jiného stavu k úmrtí plodu, poškození mozku nebo slepotě. Pokud se dítě narodí s vrozenou toxoplazmózou (nakazí se během těhotenství od matky), je první měsíce bez příznaků nemoci. Postupně se ale objevují prodlevy ve vývoji, epilepsie nebo šilhání. 

Pokud máte doma kočku a svírá vás strach z infekce, odběr plodové vody v šestnáctém týdnu těhotenství je řešením. Bude-li výsledek pozitivní, lékaři vám naordinují léčbu, která utlumí působení parazita na plod a ochrání vás i miminko. 

Vzdejte se práce na zahradě 

Péče o záhonky je možná váš koníček, ale i tam se kočka každý den prochází, loví, hrabe a pochopitelně nechává i stopy moči. Může tak na sazenice a plody přenést infekci. Přímý kontakt kontaminované zeleniny a holé kůže je pro vás nebezpečný. Riziko můžete snížit používáním pracovních rukavic, důsledným mytím rukou a zbavováním se slupek. 

Pozor na manipulaci se syrovým masem

To, že se vzdáte syrového masa a na pár měsíců oželíte sushi a tatarský biftek, je samozřejmost. Na hraně je ale i manipulace s předem nezamrazeným masem nebo s kousky, kterými jdete za odměnu podarovat svoji kočku. Parazit může být skrytý i tam a velmi snadno může přeskočit na člověka. Výstraha platí především pro králičí a skopové maso, ale v těhotenství, kdy stačí málo, aby nastaly komplikace, je dobré být na pozoru bez ohledu na druh masa. Kromě vyřazení pár surovin je potřeba také dodržovat zdravý jídelníček a vyvarovat se přísných diet, kterými byste si mohla zadělat na těhotenskou cukrovku. 

Domácnost s kočkou a dítětem 

Kočky se nemusíte v těhotenství zbavovat. Stačí nastavit pravidla tak, abyste vytvořila bariéru mezi sebou a domácím mazlíčkem a nedošlo k přenosu toxoplazmózy. Pozitivní vliv kočky na člověka se totiž popřít nedá – v době těhotenství přispívá ke zmírnění stresu a odbourání úzkostí a kočičí předení je dokonce nápomocné při léčbě respiračních nebo kardiovaskulárních onemocnění, migrén a hypertenze.

Zdroj: nzip.czeuro.cz, nhs.uk

KAM DÁL: Kočkám na leukemii ani 7 životů nestačí. Hrozí i té vaší.