Video: Na akci domova pro handicapované zahrál i ministr Jurečka

  |   zpráva

Milovický Domov Mladá, v němž žijí lidé s mentálním či fyzickým handicapem, propojil místní komunitu na jedinečném hudebním festivalu. V pátek 26. května se na jeho zahradě všichni bavili. Zahrát přišel i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který se účastnil také veřejné debaty na téma Jak se žije lidem s postižením.

Program festivalu Žijeme tu spolu odstartoval krátce po 13. hodině projevy politiků (Marian Jurečka, Milan Pour a Martin Hrabánek) a samozřejmě také projevem paní ředitelky Domova Mladá Terezy Palánové. Poté započal program rozdělený do tří paralelních částí – hlavní festivalové podium, na němž se střídaly klientské, profesionální a dětské kapely, diskuse pro odbornou i širokou veřejnost na téma „Jak se žije lidem s postižením“ a program pro děti.

Zvláště ty si odpoledne pořádně užily. Zaměstnanci domova a další spřízněné organizace si pro ně nachystali mnoho stanovišť s úkoly, přijela nymburská policie, která předvedla své vybavení i služební automobil, a hasiči je pak vykoupali v moři pěny.

Veřejná diskuse „Jak se žije lidem s postižením“

Veřejná diskuse a následná tisková konference běžela ve stacionáři domova. Promluvili na ní Martin Hrabánek, náměstek Ministerstva zdravotnictví Václav Pláteník, starosta města Milovice Milan Pour, starosta města Lysá nad Labem Karel Marek a další odborníci. Na tiskové konferenci byli přítomni také studenti Základní školy TGM Milovice, kteří ministrovi Jurečkovi položili řadu zajímavých otázek. Poslední z nich byla, zda se už se svými dětmi byl podívat v tamním zábavním parku Mirakulu. „Manželka tady s dětmi byla, ale já jsem bohužel musel být v práci,“ posteskl si ministr, který hned potom šel sám na podium a zahrál na hudební nástroj, který přítomným dětem potom také představil.

Později odpoledne zahrály Milovické i přespolní kapely jako Lachtani Vládi Lacha, Comedy & Beat či Simial. Všichni se dobře bavili. Nechybělo dobré jídlo, ani pití, o něž se postarali například Dobroty s příběhem nebo Maka Coffee.


 

Takto vypadal Program

13:00 Zahájení festivalu

13:30 Talenty

14:30 Dobrá nálada

14:45 Pěvecký sbor Hrádeček

15:00 Čágo Belo

15:15 Radek Veselský na varhany

15:30 Pěvecký sbor Domova Laguna Psáry

15:45 ZŠ TGM Milovice

16:00 MŠ Sluníčko

16:30 ZUŠ Lysá nad Labem

18:00 Lachtani

19:00 Laďa

20:00 Comedy & Beat

21:00 Simias