Zlatá devadesátá na talíři: Katův šleh, první hamburgery a jídlo z mrazáku

První McDonalds v Praze bychom našli ve Vodičkově ulici
21.09.2020 - 11:00  

Revoluce v roce 1989 nepřinesla pouze změnu politické ideologie. Socialismus byl zašlapán do země kapitalismem a ten se postupně postaral i o to, jak se Čechům měnil jejich jídelníček. Vzpomínáte si, co bylo v devadesátých letech vzácností? Co malovaly děti a kde byl otevřen první McDonald? 

 

V současnosti je internet i televize přeplněná pořady o gastronomii. Módou je mít čerstvé biopotraviny, chodit nakupovat na farmářské trhy a když tatínek doma neuvaří alespoň jednou týdně nějakou specialitu, má vážný problém se na sebe podívat do zrcadla. 

Ano, kuchař by chtěl být dnes každý a populární reality show jako Ano, šéfe či Masterchef změnily kulturu zdejšího stravování. Devadesátá léta byla však zcela opačná. Jídelnám, restauracím a stánkům s jídlem vládly polotovary, fast foody a mražená zelenina. Na jaké největší šlágry už musíme pomalu zapomenout? 

Symbol nové doby

Coca Cola a McDonald. Dva největší symboly USA v komunistickém režimu samozřejmě neměly šanci. Imperialistické produkty, které dnes potkáte na celém světě, tak do Čech vtrhly ve velkém stylu. Černá sladká limonáda převálcovala místní kofolu a sekanou v housce zase cheeseburger. První McDonald byl otevřen pochopitelně v Praze a byla to opravdu slavnostní událost. 

Ochutnat legendární Big Mac přišly i české celebrity. Stalo se tak 20. března 1992 ve Vodičkově ulici. Všem těm, kteří za touto nepochybně nezdravou pochoutkou cestovali do Německa a Rakouska, se tedy konečně ulevilo. Postupně se velké zlaté M začalo objevovat po celé republice a děti, puberťáci i dospělí měli novou závislost na talíři. 

Happy meal s hračkou a slzy za oknem zadního sedadla v autě, když tatínek nezajel k benzínové pumpě, kde čekal schován hamburgerový svatostánek. To všechno patřilo k běžnému životu. V současnosti vyprchala tehdejší vzácná až posvátná chvíle. Pro mladší generace je McDonald, KFC, Starbucks a jiné gastro řetězce běžnou součástí života. 

Broskev všude, kam se podíváš

Jídelníčky běžných restaurací se velmi dlouho hledaly. Kuchyním vládly friťáky, vůně vysmaženého oleje, mouka, strouhanka, umělá dochucovadla, grilovací koření a pořádná zeleninová obloha. 

Možná ještě dnes někde narazíte na hit, jakým byla naložená broskev vložená v kuřecím řízku, či legendární katův šleh, který byl v podstatě pálivým odpadem všech zbytků nedodělané zeleniny. Hranolky, řízky a kuřecí hitparády se sýrovými variacemi často doplňovala zelenina přímo z mrazáků. 

Jak už bylo zmíněno, na žádném talíři nemohla chybět zeleninová obloha. Kukuřice, hrášek, zelí, ledový salát a vše k čemukoliv, co jste si objednali. Jako zázrak se tak jen pro slavnostní příležitosti objevila pizza na talíři.

Nutno dodat, že v restauraci byla spíše opravdu jen za vysvědčení - a to se člověk musel ve škole opravdu snažit. Většinou se totiž dočkal té, která na něj čekala doma v mrazáku. Pravá Itálie přímo ve vašem pokojíčku. Když jsme u toho mraženého jídla a polotovarů, nelze nezmínit klasickou znělku, kterou hypnotizoval velký žlutý automobil všechny děti a starce v okruhu pěti kilometrů. 

Family Frost nebyl jen auťák se zmrzlinou pro hyperaktivní děcka, ale také záchrana pro zničené důchodce, na které se všichni vykašlali. V útrobách tohoto monumentálního pojízdného mrazáku byste totiž našli hotová jídla, mraženou zeleninu, byť s nekompromisní cenovou přirážkou. Zlatá devadesátá však ve své přehlídce nostalgické bizardnosti na jeden článek nestačí. Je tak nutné vydržet týden, abychom si připomněli další zajímavé úlety, kterými byla třeba jedna nejmenovaná žvýkačka. 

KAM DÁL: Oblečení mrtvého muže. Islandské nekrokalhoty Nábrók přinášejí podle pověsti štěstí a peníze

 


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru