Tereza Vandrovcová: Konzumace masa je otázkou neinformovanosti

Slepici s kuřátky už vidíme jen na vesnici. Ve velkochovech těžko
Zobrazit fotogalerii (17)
 

Je veganská strava zdravá? Čím nahradit živočišné bílkoviny? Jak to je s estrogenem v sóji? A může být veganem člověk, který trpí chudokrevností? Tereza Vandrovcová je veganská aktivistka. Zodpověděla nejčastější otázky týkající se veganství a mýty, které se kolem něho vytvořily. 

"Pokud je strava správně sestavená, pak si myslím, že má veganská strava řadu zdravotních výhod oproti běžné konvenční stravě, pokud se maso, mléko a vejce konzumují každý den," říká Tereza Vandrovcová. "Ale samozřejmě člověk nesmí konzumovat pouze přílohy, musí si o tom něco zjistit." 

Proč týrání psa vnímáme jako zločin, ale mučení hospodářských zvířat neřešíme? Přečtěte si Tereza Vandrovcová: Utrpení zvířat bereme jako samozřejmost

 

Když srovnáš bílkoviny z rostlinné stravy a ze živočišné stravy, jaký je mezi nimi rozdíl? Jsou ty rostlinné bílkoviny lépe vstřebatelné, nebo naopak?

Myslím, že je to o něco snadnější z těch živočišných, protože tam jsou všechny aminokyseliny v dostatečném množství pohromadě. Třeba v mase. Když člověk získá celé spektrum aminokyselin z rostlinné stravy, tak mu nestačí jenom luštěniny, je třeba k tomu dodat ještě obiloviny. Nicméně většina veganské stravy je na tomto postavená. Třeba fazolové buritos v pšeničné tortille apod. Jde o to, že to není v tom jednom konkrétním produktu.

 

Je několik produktů, které mají všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství, třeba sója. Ale jinak musí mít člověk ve stravě to i to. Nemusí to být v jednom jídle, ale v jídelníčku by měl mít obsažené všechny aminokyseliny. Určitě nehrozí veganům, že by měli nedostatek bílkovin, pokud jedí rostlinnou stravu.

 

Zdražení masa by vedlo ke zlepšení životních podmínek zvířat ve velkochovech

Jak nejlépe nahradit bílkoviny v rámci rostlinné stravy?

Jsou v řadě sójových výrobků, ideální je tempeh ze sójových bobů, který je výborně stravitelný, protože je fermentovaný. Dá se sehnat v supermarketech. Tofu, pak určitě luštěniny obecně - fazole černé, bílé, adzuki, mungo a spousta dalších. Hrách žlutý, zelený a čočka zelená, červená. Pak třeba quinoa, což je velmi zdravá a na bílkoviny bohatá pseudoobilnina. Dále celozrnné výrobky. Houby. A samozřejmě ořechy a semena. To je takový základ.

 

Co konkrétně by měl člověk zařadit, když vynechá mléko a vejce?

Měl by zařadit dobrý zdroj vápníku, což jsou např. mandle, pomeranče, zelenina obecně - brokolice, kapusta. Sušené ovoce je skvělým zdrojem vápníku, třeba sušené fíky, meruňky. Dobře dostupným zdrojem je už dnes také sojové mléko obohacené vápníkem nebo tofu, které se vyrábí s pomocí vápenatých solí. Pokud člověk nekonzumuje ani vejce, které jsou zdrojem vitaminu B12, tak by vegané měli doplňovat tento vitamin B12 ze suplementů anebo z obohacených potravin. 

Jím maso. Jak přežít vztah s veganem? Pro masožravce jsou vegani za trest

 

Je dobré si hlídat také vitamin D, který se nachází v mořských rybách. Ten se získává buď pobytem na slunci, anebo v zimě, pokud chce mít člověk jistotu, je dobré brát suplement. Ještě je dobré pamatovat na omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují např. v běžném řepkovém oleji, který je velice levný a dostupný v supermarketech. Dále je třeba v lněných semínkách a olivovém oleji. A doporučuje se veganům a vegetariánům vynechat slunečnicový olej a nahradit ho řepkovým, protože ve slunečnicovém je velký podíl omega-6 mastných kyselin.

 

Jak je to s estrogenem v sóji? Je sója zdravá, když je tam estrogen?

Je tam fytoestrogen, což je hormon rostlinný. Ten nemá tak velký vliv na člověka. Uznávaný dietolog Jack Norris, který se tomu dlouhodobě věnuje a studoval stovky studií na toto téma, tvrdí, že opravdu bezpečné jsou dvě porce sóji denně. Jedna porce je třeba hrnek tofu. Pokud někoho trápí estrogeny, tak by se měl zabývat hlavně mlékem, kde jsou živočišné estrogeny, které mohou způsobit problémy. Co se týče sóji, tam je to bezpečné.

 

Aby měla kráva mléko, musí napřed porodit tele

Může být člověk vegeteriánem či veganem, pokud trpí chudokrevností?

Je pravda, že rostlinné železo má o něco nižší vstřebatelnost, ale není to tak velký rozdíl. A pokud má k tomu člověk dostatek vitaminu C, tak se to úplně vyrovná. Když si dá člověk čerstvý pomerančový džus nebo ovoce po obědě, tak se vstřebatelnost železa zvyšuje. Dobrým zdrojem železa je třeba červená čočka, tmavě zelená zelenina, cizrna, tempeh, celozrnné pečivo, sušené ovoce a pak třeba klíčky. Je dobré vědět, že ačkoli se železo hůře vstřebává a podle průzkumů vychází, že vegani mají méně železa v krvi, přesto je u nich statistika chudokrevnosti stejná. Takže tělo nějakým způsobem lépe se železem hospodaří.

(Zdroj: Saunders et al. 2012. Iron and vegetarian diets. MJA Open 1 (2), 11-16.)

 

Jak vegan může doplnit vitamin B12 a jak je to s jeho vstřebatelností?

Vitamin B12 je třeba doplňovat potravinovými doplňky. Je zajímavé, že ve věku nad 50 let je doporučováno doplňovat vitamin B12 všem bez ohledu na stravu. Doporučují to proto, že je z tabletky lépe vstřebatelný než z jídla. Vitamin B12 produkují bakterie, není to tedy něco, co by bylo obsaženo v mase samotném. Je to něco, co musí zvíře nějakým způsobem získat a zprocesovat. Dneska se to ve velkochovech řeší tak, že se buď zvířatům dodá vitamin B12 nebo kobalt, aby si ho sami mohli syntetizovat. Tím pádem lidé získávají z masa B12 tím, že byl zvířatům podán potravinový doplněk. Proto mi přijde logičtější vzít si ten doplněk přímo. Umíme si ty bakterie vypěstovat v laboratoři.

 

Vitamin B12 se může v těle člověka uchovat po deset let, někomu zásoby dojdou už po dvou letech. Není dobré na to spoléhat a B12 doplňovat. Nedostatek vitaminu B12 se projevuje brněním v prstech a končetinách, poklesy nálad a depresemi. Nedostatek B12 může mít kdokoli. Někdo má problém s jeho vstřebatelností z jídla. Jsou lidé, kteří mají problém vstřebávat ho jak z jídla, tak i tabletek. V takovém případě to musí řešit injekcemi.

 

Hrozí rizika, pokud je vegankou těhotná žena?

Pokud nemá vyváženou stravu. Ale to platí i o běžném stravování. Musí si hlídat vitamin B12, těhotná žena by si měla hlídat ještě kyselinu listovou, kterou lze rovněž získat ze stravy. Měla by pamatovat na správné zdroje vápníku, omega-3 mastných kyselin, železa, jódu (zdrojem jódu jsou třeba mořské řasy či Vincentka). Určitě to jde.

Vydali jsme s Českou veganskou společností brožurku pro těhotné kojící ženy, kde to je přesně popsáno, na co si dát pozor. Ale když se žena informuje, tak by neměl být žádný problém.

 

Jak to je u dětí? Není problém s tím, že se vitamin B12 nedostane z mléka ženy k dítěti?

Pokud má žena dostatek B12 ve své stravě, chodí na testy a má to ověřené, tak dítě dostane dostatek vitaminu B12 z mateřského mléka. A není třeba ho doplňovat. Pokud matka z nějakého důvodu nekojí, pak existují kapky, které obsahují B12 a které se mohou podávat.

Býci na D8 ohrozili provoz, policisté je zastřelili. Od tři čtvrtě na dvanáct běhali býci po dálnici D8, ohrozili provoz a způsobili minimálně jednu dopravní nehodu.

 

Tereza Vandrovcová

Jsou lékaři spíš pro, nebo proti veganství a proč?

Myslím, že u nás v České republice jsou spíše proti, protože tady ještě nedošlo k proměně všeobecného diskursu ve výživové oblasti medicíny. Je to podle mého věc neinformovanosti, která vychází ze starých zjištění. Ve Spojených státech je situace úplně jinde, tam už se o tom nevedou spory.

Tam většina lékařů ví, že správně rozložená veganská strava je bezpečná a že může mít řadu zdravotních výhod. Dokonce tam lékaři doporučí na vysoký tlak místo prášků spíše změnit stravu a být veganem. Záleží na tom, v jaké zemi se lékař nachází, jak je informovaný. Třeba mladší lékaři jsou mnohem otevřenější i u nás.

Myslíte, že je veganství zdravé?

Ano
84% (400 hlasů)
Ne
13% (62 hlasy)
Nevím
3% (15 hlasů)
Celkem hlasů: 477