Vrtulník k neštěstí přiletí rychleji, středočeská záchranka má právo jej zavolat

Na místě zasahoval vrtulník záchranky...
 

Středočeští záchranáři získali možnost dát pokyn ke vzletu vrtulníku a ušetřit tak cenné minuty k záchraně života. Středočeský kraj s hlavním městem uzavřel smlouvu o sdílení letecké služby.

O připravované smlouvě na provoz vrtulníku záchranné služby jsme psali již v lednu v článku Schyluje se k dohodě o provozu letecké záchranné službyPo několika letech tak podepsala primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) s hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou (ČSSD) smlouvu o spolupráci. Ti také společně ve středu 27. dubna 2016 navštívili sídlo letecké záchranky na letišti Václava Havla v Praze-Ruzyni.

Vrtulník provozuje policie na základě smlouvy s Ministerstvem zdravotnictví a pražská záchranná služba dosud zajišťovala na své náklady zdravotnický personál letecké záchranky včetně zdravotnického materiálu. „Nyní se středočeská záchranka bude podílet na úhradě poloviny těchto nákladů,“ sdělila radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM). 

Nově má středočeská záchranka v kompetenci přímou linkou aktivovat vrtulník a pomocí GPS má její operační středisko přehled o jeho umístění. "Odpadne mnohdy několikaminutová časová prodleva, ke které docházelo při komunikaci mezi operačními středisky a leteckou záchrannou službou," vysvětlil ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. 

"Náklady na pražskou leteckou výjezdovou skupinu v roce 2014 představovaly 12 mil. Kč. Protože nadpoloviční většina vzletů se uskutečnila do StČK, byla tato služba pro Prahu ztrátová. Nová dohoda přináší řešení dlouhodobé nevyhovující situace a shodu obou krajů v oboustranném financování této služby, které se oba kraje budou účastnit stejnou měrou. Otevírají se možnosti širší spolupráce záchranářů z obou krajských záchranek, řešení vzájemné zastupitelnosti v běžném provozu a rozšíření spolupráce v krizových situacích. Ročně se uskuteční pražskou LVS cca 500 vzletů," sdělila tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Jiřina Ernestová. 

Primátorka Adriana Krnáčová a hejtman Miloš Petera