První transplantace dělohy v Česku proběhla v IKEMu

Hlavní operatér Jiří Froněk označil výkon za nesmírně náročný
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Šestnáct hodin trvala operace, během které byla děloha transplantována od matky její dceři. Nyní se připravuje dalších dvacet výkonů a po Švédsku jde o druhou studii svého druhu.

První transplantaci dělohy v České republice podstoupila paní Marta (53 let) jako dárkyně a její dcera Jana (30 let) jako příjemce. Paní Jana je vdaná, ale kvůli vrozené vadě se narodila bez dělohy a po úspěšném zákroku říká: "Pro mne je to super možnost, že budu moct mít s manželem vlastní miminko."  O svém problému se poprvé dozvěděla v šestnácti letech. Její teta, která je gynekoložka, jí později poradila možnost transplantace.

Operační tým Jiřího Froňka z IKEM a Romana Chmela z FN Motol provedl 30. dubna 2016 výkon za šestnáct hodin. Byla to teprve 11. transplantace dělohy od žijící dárkyně na světě. „Nejprve jsme provedli odběr dělohy od žijící dárkyně – matky, poté následovalo promytí dělohy konzervačním roztokem a úpravy před transplantací. Ve třetí fázi jsme provedli samotnou transplantaci," popisuje zákrok operatér a přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk. Odběr dělohy je velmi náročný, protože probíhá v omezeném prostoru pánve. "Děloha má velmi malé, předchozími porody změněné cévy. Hovoříme o tepnách průměru 1 milimetru a žilách maximálně 2-3x větších,“ uvedl Jiří Froněk.

Přípravy trvaly 4 roky. Pro záměr první operace svého druhu u nás oslovili odborníci 100 pacientek. Chtějí v blízké budoucnosti operovat dalších dvacet pacientek, z toho deset dárkyň bude žijících a deset zemřelých. „Po švédské studii, kde bylo transplantováno celkem 9 žen, se jedná o teprve druhou studii na světě," uvedl ředitel IKEM Aleš Herman. Operace se účastnili také dva lékaři ze Švédska a jako pozorovatelé dva z USA. 

Dárkyně byla z hospitalizace propuštěna po šesti dnech a její dcera po deseti dnech, nyní je čeká ambulantní léčba. „Budeme kontrolovat postup hojení, prokrvení dělohy a také léky na potlačení imunity. Část léků postupně vysadíme tak, abychom mohli za 9-12 měsíců přistoupit k umělému oplodnění," říká přednosta gynekologickoporodnické kliniky v Motole Roman Chmel. 

Podmínkou transplantace dělohy je odběr vlastních vajíček a jejich oplození manželovými spermiemi. Ebrya jsou zamražena a použijí se pro umělé otěhotnění. Rodí se v tomto případě císařským řezem. Po transplantaci dělohy by měly být ženy schopné porodit jedno až dvě zdravé děti. Poté je děloha odstraněna a jedná se tak o dočasnou transplantaci.  

Videozáznam z transplantace dělohy v IKEM