Je teplo. Klíšťata už čekají v trávě

Kde se pohybují klíšťata nakažená boreliózou?
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Teplé počasí velmi lahodí klíšťatům. Právě v těchto dnech jsou klíšťata nejaktivnější, a proto byste neměli podcenit pečlivou přípravu, než se vydáte na výlety a procházky do přírody.

Klíšťata jsou během roku různě aktivní. Jsou dny, kdy je jejich aktivita poměrně malá nebo žádná, třeba když je sníh a mráz. Na zbytek roku se přibližně od dubna až do října vydává předpověď aktivity klíštěte obecného na celém území České republiky. Může to být variabilně posunuto třeba až do listopadu podle toho, jestli je teplo.

Předpověď výskytu klíšťat je v těchto měsících vydávána dvakrát týdně v pondělí a čtvrtek, a to ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR. 

 

Aktivita klíšťat se měří na stupnici od 1 do 10, kdy pro číslo 10 platí nejrizikovější období. Právě teď je předpověď výskytu klíšťat na čísle 10, to znamená, že byste se měli pohybovat spíše po cestách, nesedat nebo nelehat si do trávy. Rozhodně je na místě použít repelent. Ani při nižší aktivitě klíšťat byste však neměli vstup do lesů a vysoké trávy podceňovat.

 

  • Stupeň 1 a 2 = malé riziko. Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout zejména kalhoty a případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 3 a 4 = mírné riziko. Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 5 a 6 = středně velké riziko. Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 7 a 8 = velké riziko. Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 9 a 10 = nejvyšší riziko. Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

 

Ve středu Čech přitom 10-20 procent klíšťat přenáší boreliózu, 1-6 procent pak přenáší encefalitidu a ehrlichiózu, podle jednotlivých obcí se procenta liší. Jsou tady však i další nemoci, jako je Babosie, Bartonelly a Tularemie. Podívejte se do Fotogalerie.

 

Klíšťata se vyskytují nejen v listnatých a smíšených lesích, ale také na jejich okrajích nebo v porostech na okrajích vodních toků. Klíšťata jsou přitom i v parcích, zahradách nebo na neudržovaných pastvinách. 

Výrazně méně je jich v jehličnatých lesích, zvláště pokud jsou bez podrostu, nebo v kamenitém prostředí s minimem porostu. Většinou se jim nedaří na otevřených, slunných a suchých místech, anebo naopak v trvale podmáčeném terénu.