Vegané pochodovali za práva zvířat již po osmé

Letošní účast byla slušná
Zobrazit fotogalerii (27)
 

V sobotu procházely centrem Prahy stovky veganů s transparenty. Každoroční akce Veggie Parade je mezinárodní oslavou etického vztahu ke zvířatům. Cílem akce je vnést mezi širokou veřejnost povědomí o zneužívání zvířat a nabídnout etické řešení. 

“Kočka, pes i kráva mají svoje práva!” skandují vegané, zatímco prochází centrem Prahy a nad hlavou drží barevné transparenty. Je sobota 18. června a ocitli jsme se na Veggie Parade, každoročním pochodu za práva zvířat. Neustále slyšíme nové skandování: “Don’t excuse for animal abuse!” hlásá pochod veganů. Cizinci nechápavě odstupují stranou.

 

Tématem letošního pochodu Veggie Parade je nesouhlas se stanovisky českých lékařů, kteří lpí na živočišných potravinách a odrazují rodiče od veganské stravy dětí. S tím ale vegané nesouhlasí. “Stačí dodržovat několik zásad a veganská strava může mít celou řadu zdravotních výhod,” říká Tereza Vandrovcová, mluvčí pochodu a zároveň lektorka studijního programu Animal Studies.

Akce startuje na Václaváku pod koněm, odtud se na 1 500 veganů odebírá na Staroměstské náměstí, kde se dostává ke slovu Tereza Vandrovcová a promlouvá o tématu letošního Veggie Parade. Vegané přešlapují na místě a souhlasně přikyvují. Je tady horko. Po skončení projevu propukne jásot a průvod pokračuje dál.

 

“Minulý rok jsem na akci nebyl, ale dnes se mi to moc líbilo,” řekl ČtiDoma.cz Martin, který se účastnil Veggie Parade od začátku. “Nemyslím si, že maso je něco, co lidé nutně potřebují k životu. Neříkám, že je špatné zabít zvíře v přírodě, kde člověk nemá jinou možnost a kde by umřel. Na druhou stranou pěstovat půl miliardy zvířat na to, aby je člověk krmil, dával jim potravu, kterou může jíst sám, a potom je zabil a snědl, aby získal ty živiny, to mi přijde absurdní. Navíc i vzhledem k podmínkám, ve kterých ta zvířata žijí.”

 

Již osmý ročník Veggie Parade končí v zahradní restauraci Stromovky, kde je spousta stánků s veganskými pochoutkami, hned po vstupu vás ale zaujmou organizace na ochranu zvířat, které zde mají stánečky s peticemi. Je zde možné podepsat různé petice od týrání cirkusových zvířat po zákaz vánočních kaprů. “Myslím, že letošní akce se povedla,” usmála se Tereza Vandrovcová. “Účast byla podle mého stejná jako minulý rok, až na drobné technické problémy jsem velmi spokojená.”