Květinové dekorace od lidí s epilepsií. Aranžérie nabírá pracovníky

 

Lidé s epilepsií mají často problém sehnat práci. Už proto, že nikdo neví, kdy je epileptický záchvat překvapí. Sociální podnik Aranžérie zaměstnává pouze lidi s epilepsií. Krásné květinové vazby a dekorace jim tak vznikají pod rukama.

“Baví mě pracovat s květinami, je to příjemná relaxace. Je tady i příjemná společnost,” prozradila mi paní Liduška, zatímco obmotávala růže drátkem s perlami. Aranžérie coby sociální podnik funguje asi pět let, je však součástí Společnosti “E”, která nabízí podporu lidem s epilepsií a jejich blízkým už 26 let.

Na spolenost “E” se obrací lidé z celé České republiky. Ti, kterým byla nově diagnostikována epilepsie nebo kteří kvůli nemoci ztratí zaměstnání, mají potíže v adaptaci ve škole či jakékoliv další problémy spojené s nemocí. “Od ledna se na nás obrátilo přes 100 lidí, kteří s námi individuálně pracovali, ať dlouhodobě nebo krátkodobě,” řekla ČtiDoma.cz Petra Stehlíková ze Společnosti “E”.

 

Dříve bylo aranžování spíše relaxačním kroužkem pro lidi a epilepsií, později  se ale přišlo na to, že jim i jejich blízkým práce s květinami pomáhá, baví je a přináší výsledky. “Proto jsme se společně rozhodli posunout kroužek někam dál. Podařilo se nám květiny nabídnout firmám, které o ně měly zájem, nabízeli jsme aranžování jako sociální zaměstnávání. Postupovali jsme po malých krůčcích,” dodala Stehlíková.

 

Dnes již Aranžérie poskytuje květinové dekorace například Národnímu divadlu, Stavovskému divadlu či Státní opeře. Již dvě sezony zdobí květiny Mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Každé úterý připravuje Aranžérie také květiny do kaváren Café Lounge a EMA espresso bar. Vyrábí dekorace na svátky, jako jsou Velikonoce, valentýnské vazby, Vánoce. Přestože zde panuje pohodová atmosféra, objednávky se jen hrnou. Teď před létem mají před sebou asi třináct svateb, kde musí být perfektní všechno do puntíku.

 

Lidem s epilepsií umožňujeme pracovat bez rizika

Práce s lidmi s epilepsií však není jednoduchá, je třeba brát velké ohledy na samotné zaměstnance. “Zaměstnáváme pouze lidi s epilepsií a jejich blízké, protože i pečovatelé těžko shánějí práci a potřebují si odpočinout. Naše dílna, to není žádný stres, naopak je o všechny skvěle postaráno, zohledňujeme jejich potřeby. Když jsou lidé unavení, potřebují se najíst nebo se rozhodnou, že dnes nepřijdou, vždy respektujeme jejich individuální požadavky,” řekla ČtiDoma.cz Tereza Chvalová, jedna z koordinátorek Aranžérie.

 

Individuální přístup je velmi podstatný, neboť právě lidé s epilepsií mohou kdykoliv dostat záchvat a potřebují kolem sebe někoho, kdo jim pomůže. V Aranžérii přesně vědí, jak se v takové situaci zachovat, jaké léky podat, mají pro tyto případy dokonce speciální polštáře, kam si mohou lidé s epilepsií lehnout a odpočinout. Takovou péči a zároveň zaměstnání s odměnou (asi 80 Kč/hod.) by jinde těžko hledali. “Zaměstnanců, kterým platíme, máme momentálně deset. Máme však stále volná pracovní místa jak pro lidi s epilepsií, tak jejich blízké. Momentálně hledáme nové pracovní síly,” dodává Chvalová.