Problémy psychiatrie a Liga lidských práv

Právnička Zuzana Durajová z Ligy lidských práv
 

Zážitková hra LARP simuluje pobyt v psychiatrické léčbě. Ukáže, co prožívá duševně nemocný. Lidem, kteří byli hospitalizací poškozeni, pomáhá právnička Zuzana Durajová.

O pobytové akci v psychiatrické léčebně, jsme informovali v článku 
Tip na víkend: Nechte se zavřít do blázince.

Co je to LARP?

Je to zkratka Live Action Role Play. Jde o zážitkovou formu vzdělávání, někdy může jít i o zábavu. Lidé dostanou předepsanou roli, která není úplně striktní, takže mají možnost si do toho projektovat svoje vlastnosti. Hráči si pak v rámci scénáře rozehrávají hru sami. V našem případě máme harmonogram, ale to co se děje si hráči dělají sami. 

Jak dlouho hra trvala?

Byli tady třicet hodin včetně závěrečné reflexe. Od soboty od deseti hodin, přes noc do neděle do šestnácti hodin. 

Mgr. Zuzana Durajová vystudovala právnickou fakultu na Masarykově univerzitě v Brně a nyní  studuje sociologii. Studovala také na univerzitě v Belgii. Absolvovala stáž na Nejvyšším správním soudě. V Lize lidských práv působí od roku 2009 a zabývá se problematikou opatrovnictví, detenčního řízení a transformace ústavní péče.

Jak jste sehnali prostory?

Prostory máme v pronájmu od bohnické léčebny. Jsou čerstvě po rekonstrukci a mají sloužit k rehabilitaci, ale zatím nejsou používány, takže nám umožnili pořádání LARP. 

Pokolikáté LARP pořádáte?

V rámci tohoto projektu je to podruhé a celkem jsme ho dělali čtyřikrát. Dvakrát byl kratší na několik hodin a dvakrát jsme to zkoušeli i přes noc. 

Co je cílem akce?

Nám jde hlavně o předání zkušeností. Jsem rádi, když účastníci odcházejí s tím, že se něco dozvěděli o psychiatrických léčebnách. Vytvoří si názor a zjistí co je na systému špatného. Snažíme se ukazovat problémy z obou stran, ze strany pacientů i personálu. Personálu je často málo, stejně jako peněz. Personál je v neustálém tlaku a je to těžká práce. Snažíme se ukazovat, jak ústav špatně funguje, což má špatný vliv na personál i pacienty. 

Řekněte nám více o partnerovi projektu

Máme společný projekt, který má několik dalších aktivit. Liga lidských práv dodává pravnické know-how a Centrum podpory transformace se věnuje praktickým věcem a výzkumu v oblasti deinstitucionalizace. LARP má na starosti Liga lidských práv. Náš partner se v minulosti zabýval transformací sociálních služeb a tyto zkušenosti přenáší na psychiatrické ústavy v rámci reformy psychiatrie. 

Plánujete další pokračování?

Chceme udělat další LARP, protože je o něj velký zájem. Tady v Praze jsme museli řadu lidí odmítnou, protože byla naplněná kapacita. Zatím na to nemáme projekt a hledáme partnera. Možná to začneme nabízet i komerčně. Tento projekt byl financovaný z Norských fondů a účastníci nemuseli nic platit. 

Věnujete se oblasti psychiatrie i jinak?

Liga lidských práv se od roku 2003 věnuje oblasti duševních postižení. Hodně jsme řešili otázky svéprávnosti a deinstitucionalizace sociálních služeb a psychiatrie, nedobrovolné hospitalizace, atd. 

Pomáháte konkrétním klientům?

Více se soustředíme na právní pomoc. Tohle byla jedna z mála osvětových akcí. Jsme právnická organizace a věnujeme se lidským právům. Zastupujeme takzvané strategické klienty. Nemáme kapacitu, abychom pomohli každému člověku. Snažíme se vytipovat případy, které poukazují na problémy praxe. Zkrze soudy se pokoušíme měnit legislativu, nebo připomínkujeme legislativu novou a lobováním prosazujeme změny. 

Mohou se na vás zájemci o pomoc obrátit?

Mohou, ale nedokážu zaručit, že budeme mít kapacitu se tomu případu věnovat. Můžeme však nabídnout poradnu, ve které odpovídají studenti práv. Na poradnu Férovánemocnice.cz se mohou obrátit i lidé, kteří mají problémy s psychiatrií. Je to obecně o právech pacientů.