Rozeznáte masáka od prudce jedovaté muchomůrky tygrované?

I masák může být za syrova jedovatý
Zobrazit fotogalerii (8)
01.06.2016 - 08:15  

Masák neboli muchomůrka růžová je velmi chutná houba. Sbírat byste ji měli ale jen tehdy, pokud ji umíte odlišit od smrtelně jedovaté muchomůrky tygrované. Jak je od sebe bezpečně poznáte?

Muchomůrka růžová nebo také růžovka. Tahle houbička má vynikající chuť, je skvělá v zeleninové polévce nebo jen tak osmahnutá na másle. Chuťově trochu připomíná maso, a proto se jí lidově říká masák. Bohužel je tato houba lehce zaměnitelná s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou, a proto se ji houbaři bojí sbírat.

 

Zkoumejte, jak vypadá límeček

Jak houby od sebe rozpoznat? Hlavním odlišujícím znakem je límeček neboli prstýnek pod klouboučkem. Ten mají obě dvě houby, ale muchomůrka růžová má límeček vroubkovaný, zatímco muchomůrka tygrovaná ho má vždy hladký. Rozdíl v límečku je základním odlišovacím prvkem.

 

Můžete se však orientovat ještě podle růžové barvy. Růžovka má na sobě vždy růžovou barvu, ať na kloboučku, nebo třeni (nožce). Ale na tento znak raději nespoléhejte, podstatný je límeček. I tak ale buďte opatrní a pokud si nejste stoprocentně jistí, houbu nesbírejte!

 

Nezapomeňte, že je potřeba každou houby určit zvlášť. Nelze to tedy udělat tak, že jednu houbu určíte a zbytek sesbíráte. To může být vaší osudovou chybou, neboť muchomůrka tygrovaná roste často na stejných místech jako muchomůrka růžovka.

Sbíráte muchomůrky růžovky (masáky)?

Ano
89% (246 hlasů)
Ne
11% (31 hlas)
Celkem hlasů: 277