Dva typy vysokého krevního tlaku. Víte, které to jsou?

Za vysokým krevním tlakem může být řada příčin
 

Vysokým tlakem trpí přibližně 40 procent českých obyvatel, u 95 procent jde o esenciální hypertenzi. V takovém případě lékaři příčinu vysokého tlaku nedovedou určit. Známe však dva typy hypertenze. 

O vysokém krevním tlaku neboli hypertenzi mluvíme tehdy, pokud jsou hodnoty naměřeného tlaku vyšší než 139/89. Jelikož jde u přibližně 95 procent nemocných o takzvanou esenciální hypertenzi, lékaři nemají v takovém případě ponětí, co vysoký tlak opravdu způsobuje.

 

Vysoký krevní tlak však není úplnou neznámou, známe rizikové faktory, tedy předpokládané spouštěče, které vyššímu tlaku napomáhají. Právě souhra těchto nebezpečných faktorů vede k nástupu nemoci samotné. Jde zejména o vyšší věk, nadměrný obsah soli v potravě, nedostatek horčíku, vápníku a draslíku, obezitu, málo pohybové aktivity, cukrovku, stres, kouření, alkoholismus. Hypertenze však může být i v rodině.

 

Sekundární typ hypertenze: Známe příčinu

Známe však i sekundární typ hypertenze, kdy víme přesně, co vysoký krevní tlak způsobuje. Sekundární typ je totiž dobře probádanou soustavou hormonů, cévních působků a nervových pochodů. A pokud je rovnováha tohoto systému narušena, důsledkem je odchylka krevního tlaku od normálních hodnot.

V tomto případě jsou často na vině ledviny, které samy o sobě krevní tlak regulují tím, že vyloučí nebo naopak zadrží více vody. Tyto mechanismy se však mohou “poplést” třeba při zánětlivém onemocnění ledvinných klubek (glomerulů) nebo při zúžení ledvinné tepny.

Potom jsou tady nadledviny, které produkují hormon aldosteron. Ten je zodpovědný za zvýšení krevního tlaku - jeho nadprodukce například v důsledku nádoru nadledvin vede k hypertenzi. Podobné je to s adrenalinem, noradrenalinem či kortizolem, hormony rovněž vytvářené v nadledvinách. Každý hormon působí jinak, ale výsledný efekt je podobný.

 

Za sekundárním typem vyššího krevního tlaku mohou být problémy se štítnou žlázou a příštítnými tělísky. Pokud se totiž vymknou kontrole, stanou se dalšími tkáněmi produkujícími hormony a mohou vyvolat sekundární hypertenzi.

Na vině mohou být i léky, jako jsou kotrikoidy a antikoncepční pilulky na bázi estrogenu. Vzácně je příčinou hypertenze také tvarová anomálie cév. Může to být ale i těhotenská hypertenze anebo neurologické postižení.


Některé příčiny sekundární hypertenze jsou snadno odstranitelné bez následků, jiné mohou být závažnější. Výhodou sekundární hypertenze proti esenciální hypertenzi je skutečnost, že je pacientovi možné poskytnout léčbu, která odstraňuje příčinu. To znamená, že není odsouzený ke chronické a mnohdy celoživotní terapii. Ta zahrnuje braní antihypertenziv, která krevní tlak snižují jen tehdy, pokud je v krvi přítomna jejich léčebná koncentrace.