Odvrácená tvář hubnutí: hnilobný zápach z úst

Úbytek váhy je sice žádoucí, tělesná změna ale vyvolá celou řadu dalších potíží. Jednou z nich je nevábný dech
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Svérázné a zaručeně rychlé diety na zhubnutí během menopauzy nebo vytvarování postavy do plavek mohou dostat tělo do stresu a objeví se hnilobný zápach z úst. Ten lidé většinou přirovnávají k sardinkám. Za dietu za hranou lidského rozumu vám tělo nepoděkuje, vedlejších účinků je víc.

Data ČSÚ ukazují, že obezita je v České republice velký problém. Na to, že jde o jednu z nejzávažnějších chorob, která zatěžuje organismus a narušuje cévní systém, se lidé do shazování kil příliš nehrnou. A když už, tak vsázejí na drastické metody, které sice nesou jisté výsledky, ale dlouhodobě se nižší váhu udržet většinou nepodaří. Čím rychleji navíc hubnete, tím větší je plejáda vedlejších účinků, které vám znepříjemní život

Zdraví přece nesmrdí 

S obezitou čím dál častěji bojují i děti. Pravidelný pohyb je pro přirozené zdraví nezbytný.

Vyjma povislé kůže a svědivých vyrážek se může při omezení, nebo dokonce vyřazení některých druhů potravin a výrazném kalorickém deficitu objevit i hnilobný zápach z úst. Lidé ho většinou přirovnávají k sardinkám. Nezbavíte se ho pravidelným čištěním zubů a mezizubních prostor, ani používáním ústních vod či dentálních sprch a stěrek na jazyk. Nesouvisí totiž s nedostatečnou hygienou, ani zkaženými zuby, záněty a infekcemi. 

Při dietě je tělo ve stresu z toho, kolik jídla dostane a vystačí-li mu přijatá energie. Musí štěpit tuky, rozkládat je, rozvádět po těle a vylučovat. Při tomto procesu vznikají jako vedlejší produkt ketony, které s sebou nesou zmíněný zápach. Čím déle vystavujete organismus kalorickému a energetickému manku, tím je „odér“ silnější a čpavější. K horšímu se může změnit i pach moči nebo potu, což je především pro ženy velmi nepříjemné. 

Zápach neodezní na povel. Přetrvává i poté, co s dietou přestanete a zkusíte volnější stravovací režim. Může vás trápit i několik týdnů. Postupně bude slábnout a časem zmizí. Tělo ale potřebuje dostatek času na to, aby přijalo váš nový životní styl. 

Černý puntík pro dietu 

Zápach není jediná komplikace, která se během hubnutí projeví v ústech. Strádat budou i zuby. Nedostatek vitamínů a minerálů může vyvolat jejich slábnutí a žloutnutí, občas se objeví i opary a může vás potrápit i nedostatečná produkce slin. Pokud se navíc léčíte s cukrovkou, hubnete v době menopauzy, užíváte antikoncepci, případně vás souží autoimunitní nemoci, bude cesta za vysněnou postavou delší a náročnější. 

Zdroj: redakce, health.com, greatist.com

KAM DÁL: Při covidu se zapomnělo na rakovinu a teď čísla stoupají, straší onkologové.

Klíčová slova: