Předčasné šedivění vlasů může být příznakem nedostatku důležitého vitamínu

Vitamín B-12 najdete například ve vejcích
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Šedivění vlasů je běžná známka stárnutí, někdy může ale souviset i se zdravotními problémy. Tento problém může být symptomem úzkosti, problémů se spánkem, autoimunitní choroby a dalších zdravotních potíží.

Šedivění vlasů je zcela běžná součást stárnutí. Naše vlasové folikuly totiž mohou postupem času ztrácet pigment, který dodává vlasům jejich barvu. Původně blonďaté, hnědé, či černé kadeře tak postupem času dorůstají šedé, případně dokonce bílé.

Šedé vlasy se ale u některých lidí mohou objevit už ve velmi útlém věku. V takovém případě může mít tento nechtěný úkaz celou řadu příčin, mezi které patří mimo genetiky také vážné zdravotní problémy.

Stres

Určité míře stresu čelí asi každý z nás. Pokud jde pouze o občasný pocit, není důvod k obavám. Problémem ale bývá chronický stres, který může být příčinou nespavosti, úzkosti, změny chuti k jídlu, vysokého krevního tlaku a také předčasného šedivění.

Výsledky studie dokazují souvislost mezi stresem a vyčerpáním a předčasným šedivěním. Údajně může jít o vysvětlení toho, proč někteří světoví lídři šedivějí rychleji než lidé na psychicky méně náročných pozicích.

Autoimunitní choroba

Autoimunitní nemoci jsou charakterizovány tím, že imunitní systém těla napadá své vlastní buňky. Symptomy některých z těchto chorob mohou zahrnovat právě i předčasné šedivění vlasů. Ztrátu pigmentu může způsobit alopecie i vitiligo.

Porucha štítné žlázy

Předčasné šedivění vlasů může být způsobeno mimo jiné také hypertyreózou, či hypotyreózou. Nadměrná i nedostatečná funkce štítné žlázy totiž způsobuje změny hormonální hladiny v těle, které mohou vést právě k předčasné ztrátě pigmentu ve vlasových folikulech.

Nedostatek vitamínu B-12

Dalším potenciálně nebezpečným stavem, který se může projevovat předčasným šedivěním vlasů, je nedostatek vitamínu B-12. Tento vitamín je důležitý nejen pro udržení si barvy našich vlasů, ale také mimo jiné pro tvorbu červených krvinek, pro správnou funkci nervového systému a proces dělení buněk.

Kouření

Předčasné šedivění vlasů může způsobit mimo jiné také kouření tabákových výrobků, jak dokazují studie. Pokud tedy chcete tomuto nepříjemnému příznaku předejít a zároveň snížit pravděpodobnost vzniku dalších zdravotních problémů, je na čase s kouřením skoncovat.

Zdroj: Healthline, Mayo Clinic

KAM DÁL: Nadýmání, nevolnost, bolest břicha: Možná máte intoleranci na laktózu.