Pylová alergie: Žampiony, cibule i ananas jsou dobrým pomocníkem

Kapky, tablety a papírové kapesníky. To je povinná výbava každého alergika
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Asi každý známe někoho, kdo trpí pylovými alergiemi, v Česku je má téměř dva a půl milionu lidí. Většina postižených užívá léky s mnoha vedlejšími účinky. Všichni si ale mohou ulevit správně nastaveným jídelníčkem. Žampiony, cibule a ananas totiž obsahují látky, které udrží pyly na uzdě. 

Antihistaminika jsou při silných projevech alergie nezbytná. A to i přes nevolnosti nebo vyrážky, které se mohou po jejich užívání objevit. Naštěstí ale můžete organismus na pylovou invazi připravit správně zvolenými potravinami. Nejúčinnější je med, o tom pojednává i tato studie.

Pylová sezóna začíná ještě v zimě, většinou začátkem února, kdy se probouzejí lísky. Postupně se přidává topol, habr, olše, buk a největší alergen – bříza. Na začátku léta pak stromy vystřídají trávy a na podzim vysokobylinný plevel, jako je pelyněk nebo ambrozie. 

Pylová alergie se může objevit kdykoli. V dětství, v dospělosti i ve stáří. Někdy zesílí, jindy odezní.

Žampiony 

Pokud vám houby nevadí v syrové ani vařené podobě, můžete je zkusit nasadit do boje s pyly. A to konkrétně žampiony. Tinktura z nich podporuje správné fungování průdušek a v kombinaci s měsíčkem lékařským tlumícím kašel představují silnou dvojku a pomoc i pro astmatiky, kteří v pylové sezóně trpí nejvíce. 

Cibule 

Cibulová šťáva má v sobě vysoký podíl kvercetinu, který reguluje množství histaminu (alergenu) v těle. Nakrájejte cibuli na tenké plátky a zalijte medem (další účinná látka v boji s pylovou alergií). Už po pár hodinách se uvolní šťáva, kterou můžete užívat po čajových lžičkách až pětkrát denně. 

Ananas

Exotické ovoce obsahuje bromelain. Jde o enzym, který snižuje otoky nosu a dutin a mírní sennou rýmu. Kromě toho napomáhá vstřebávání kvercetinu (přírodního antihistaminika) do těla. Jen dejte pozor, aby vám bromelain nepopálil jazyk. Vždy vybírejte zralé kusy a ovoce konzumujte pravidelně a v menším množství. 

Vyvážený jídelníček pro zdraví 

Celou pylovou sezónu nemůžete přežít na houbách, ale díky vyvážené stravě tělo posílíte a podpoříte imunitní systém. Pyly, které útočí na oslabený organismus, tak budou mít menší šanci způsobit vám zdravotní potíže. 

Zařaďte rajčata, brokolici, papriky a citrusové plody. Jsou totiž bohaté na vitamín C, který v těle funguje jako antihistaminikum. Stejně dobře poslouží i ryby, jako je tuňák nebo losos, a ořechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Díky svým protizánětlivým účinkům zmírňují projevy alergie. Účinný je i med a propolis nebo zelený čaj plný polyfenolů tlumících alergické reakce. Trápí-li vás kýchání a ztížené dýchání, pomůže vám zvýšený příjem hořčíku. Ten najdete ve špenátu, fazolích nebo celozrnném pečivu. Uvolní se svaly v těle a „otevře“ se hrudník, který tak bude mít více prostoru pro dýchání. Díky tomu nebudete při každém nádechu cítit podráždění. Chybět by neměl ani kajenský pepř nebo skořice, obojí pomáhá při vykašlávání hlenu. 

Zdroj: redakce, karger.com, proalergiky.cz

KAM DÁL: Alergická rýma: Jak zmírnit příznaky? Pomůže i jiný způsob sušení prádla.