Skřípnuté mezižeberní nervy mohou způsobit bolest připomínající infarkt

Bolest na hrudníku nahání strach. Často za to ale může špatné dýchání
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Přibývá případů rakoviny, autoimunitních onemocnění i kardiovaskulárních chorob u čím dál mladších ročníků. Není tedy divu, že se člověk bojí každého píchnutí. Někdy jde ale o zcela banální záležitost, kterou lze vyřešit levou zadní. Stačí zastavit se a nasát vzduch.

Položíte ruku na hrudník a snažíte se utlumit tlak a palčivou bolest. Buď jde o plíce, nebo rovnou o srdce. Ale může se jednat i o mezižeberní nervy – a v tom případě si za všechny potíže můžete jen vy sami. Pokud jste totiž „vyznavači“ nezdravého životního stylu a o pravidelném strečinku a hlubokém dýchání nechcete ani slyšet, potíže se dříve či později velmi pravděpodobně dostaví. 

Co způsobuje skřípnuté mezižeberní nervy? 

  • Dlouhodobý stres (tělo je v tenzi a snadno se „zasekne“). 
  • Shrbená záda. 
  • Nevhodná poloha během spánku.
  • Mělké dýchání ústy. 
  • Nulový pohyb (stačí pravidelná chůze v přírodě, každodenní protažení, pilates, jóga nebo kalanetika).
  • Trhavé cvičení (zvedání činek bez zpevnění těla).

Skřípnutí má několik úrovní. Lehčí variantu, kdy cítíte křeče v oblasti hrudníku při nádechu, odstraníte většinou doma. Stačí se soustředit, nabírat vzduch do prsou a proudícím vzduchem „masírovat“ a uvolnit nerv. Účinné je i suché teplo, kdy si na postižené místo přiložíte polštářky s pohankou, případně masáž, při které se válením po oříšku pokusíte rozehnat zdroj bolesti. Na pomoc si můžete přizvat i volně prodejné léky pro tlumení bolesti. 

Problémy s mezižeberními nervy se netýkají jen oblasti hrudníku. Díky „upínacímu systému“ mohou bolesti zasáhnout i žaludek nebo krční páteř.

Pokud je omezení větší a pokoušejí se o vás mdloby a migrény, nebezpečně vám kolísá krevní tlak, máte sníženou citlivost v horních končetinách a křeče sahají až k žaludku, je nasnadě vyhledat odbornou pomoc. Skřípnuté mezižeberní nervy trápí čím dál více lidí, za což může sedavý způsob života nebo stres. Nicméně ani lékaři si nedovolí pnutí v oblasti hrudníku podcenit a v případě paralyzující bolesti vás poženou na další vyšetření, jako je rentgen, počítačová tomografie nebo magnetická rezonance, jež jim umožní vyvrátit možnost vážnější nemoci. 

Prevence jako základ zdraví 

Skřípnuté nervy začnou většinu lidí trápit po třicátém roce věku, kdy na ně plně dopadnou všechny pohybové nešvary. Musíte nastavit preventivní opatření. Pravidelné setkání s fyzioterapeutem není na škodu, stejně tak akupunktura. Obojí ale stojí nemalé peníze. Dobře poslouží i dvacet minut pohybu denně, kvalitní postel a doplnění vitamínu B, který stojí za obnovou metabolických procesů v nervových buňkách.

Zdroj: redakce, healthline.com, painscale.com

KAM DÁL: Tři běžné emoce mohou ovlivnit zdraví našeho srdce. Jde o stres, smutek a hněv.