Veganství a zdravý vývoj dětí: Je čas brát varování lékařů vážně

Děti potřebují pro zdravý vývoj vyvážený příjem všech nutrientů. Nedostatek bílkovin se může projevit jako chronické onemocnění nebo problémy s neprospíváním
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

K veganství se obrací čím dál více lidí. Spojuje se totiž se zdravým životním stylem, ohleduplností ke zvířatům a s dlouhověkostí. Ale ani lékaři nemají jednotný názor na to, zda je tento stravovací styl bez příjmu masa a mléčných výrobků vhodný pro děti.

Veganství u dětí se věnuje mnoho studií a výzkumů. A z nich víceméně plyne, že první roky je třeba držet se standardních pravidel s podílem mléka i masa, teprve postupně (jak tělo sílí) je možné zaměřovat se na složení stravy, které není v rozporu s veganstvím. Mluví se o změnách v metabolismu, o nedostatečném růstu a slabosti, o mentálním „zpoždění“. Nic se doposud klinicky nepotvrdilo, ale nemá smysl riskovat. 

Veganství je cesta ke zdraví 

Veganství je životní styl, kdy odmítáte veškeré živočišné produkty týkající se stravy, módy nebo kosmetiky. Sehnat krém bez sporných složek není problém, ale dodržování pravidel na talíři vyžaduje hlubší rešerši toho, co si můžete dovolit sníst. 

Mléko, vejce, maso (včetně ryb). To jsou základní položky, které jako vegani ze svého jídelníčku vyřadíte. Postupně lidé na seznam zapovězených potravin přidávají med, někdy i rafinovaný cukr nebo lepek. Zvýšený příjem zeleniny a luštěnin tělu sice prospívá a většinu sacharidů získáte z ovoce, problém je ale u bílkovin. Z rostlinné stravy je téměř nemožné přijmout takové množství, aby mohl organismus fungovat bez podpory doplňků stravy. Dospělý člověk tabletami nebo kapslemi doplní chybějící látky, jako je mangan, hořčík nebo zinek a železo, u dětí to ale není zdaleka tak snadné. 

Děti potřebují čas 

Savci jsou závislí na mateřském mléce. I po ukončení kojení nebo podávání umělého mléka je třeba dbát u nejmenších strávníků na příjem mléčných výrobků, které zaručí zdravý vývoj kosterního a nervového systému. Po čtvrtém roce se může pravidelná dávka snížit a v šesti letech vyřadit. Dřív nemá smysl děti o důležité dávky a zdroj bílkovin ochudit. Pochopitelně se to týká i masa, toho ale děti v předškolním věku většinou nespořádají tolik, aby dosáhly na požadovanou denní porci. A právě zde dochází ke kompenzaci mléčnými produkty. 

V souvislosti s vápníkem se mluví především o mléčných výrobcích. Tuřín ho ale obsahuje mnohem více. 

Pokud chcete děti navést k veganskému stravování, měli byste svůj záměr konzultovat s pediatrem a nutričním terapeutem. Ti vás upozorní na všechna rizika s tím spojená a navrhnou vhodnou skladbu jídelníčku, aby dítěti nic nescházelo. Smiřte se ale s tím, že vývoj dítěte není rovnoměrný a v období puberty, kdy se navíc projeví hormonální změny, nemusí ryze rostlinná strava stačit a budete muset dočasně zařadit i živočišné produkty, abyste předešli nadměrné únavě, kožním problémům, opožděné menstruaci nebo zhoršení nálad. 

O tom, že u dětí je potřeba chovat se při rozhodování o stravě opravdu s rozmyslem, svědčí například případ matky, která svému rok a půl starému dítěti přivodila dietou sestávající pouze ze syrového ovoce a zeleniny smrt. Za svůj čin dostala doživotí. Určitě tedy nestojí za to, riskovat nevhodnou stravou u dětí vyhladovění nebo vážné zdravotní potíže, jako jsou rozvinuté potravinové alergie, cukrovka,  neurologické problémy a další nemoci. 

Zdroj: redakce, embopress.org, sciencedirect.com

KAM DÁL: Masožravci vs. vegetariáni. Hlavně však jde o bílkoviny, které mají vliv na zdraví i peněženku.