Holčička přišla na svět u benzinky v Neveklově

Systém randez-vous funguje na principu potkávání velkého a malého vozu
 

Do porodnice již nestačily dojet a tak musela maminka svou dceru porodit u benzinové stanice, kam jí přijela pomoci záchranná služba. V tomto případě středočeská záchranka využila velké sanitky a malého vozu s lékařem v tzv. systému rendez-vous.

Dnes ve dvě hodiny ráno vyjížděla posádka benešovské rychlé zdravotnické pomoci s lékařem ve vozidle rendez-vous k začínajícímu porodu. Manžel chtěl svoji ženu odvézt do porodnice, ale museli zastavit u benzínové pumpy v Neveklově, protože začala rodit. Dispečerka operačního střediska záchranné služby po telefonu dávala instrukce k probíhajícímu porodu a nastávající rodiče uklidňovala. Zhruba za šest minut od příjezdu záchranářů přišla na svět holčička. Spolu se svou maminkou, pro kterou to byl již druhý porod, byly po ošetření převezeny do benešovské nemocnice. 

Jak funguje rendez – vous neboli setkávací systém?

Název vznikl z francouzského výrazu pro schůzku či setkání. Systém funguje na základě setkávání malých a velkých vozů záchranné služby.  V obvyklých velkých autech rychlé zdravotnické pomoci  pracuje střední zdravotnický pracovník (sestra nebo záchranář) a řidič záchranář, oba proškolení v řešení akutních stavů. Na vybraných stanovištích jsou ještě stanoviště rendez – vous , tzv. malého vozu, jehož posádku tvoří lékař záchranné služby a řidič záchranář. Lékař na místě pacienta vyšetří a ošetří, podle zdravotního stavu může následně pacienta ponechat na místě, nebo ho předat posádce velkého vozu k transportu do nemocnice. Výhodou je rychlost a nezávislost. Lékař v malém vozidle dorazí k pacientovi dřív a není závislý na dalším převozu, takže může zvládnout více případů.

Středočeská záchranná služby má třináct výjezdových základen v systému rendez-vous. Funguje v  Mělníku, Příbrami, Vlašimi, Zbraslavicích, Brandýse nad Labem, Benešově, Říčanech, Berouně, Kolíně, Kutné Hoře, Hostivici, Mladé Boleslavi a Kladně. 

Klíčová slova: